Evropa

Prepolovljen rod- cijene ulja skaču

Proizvodnja maslinovog ulja u Italiji pala je za 57 posto 2018. godine, zbog klimatskih uslova, što prošlu godinu čini jednom od najgorih do sada zabilježenih, prenose agencije.

Proizvodnja maslinovog ulja iznosila je 185.000 tona u odnosu na 429.000 u 2017. godini, saopštio je italijanski institut Ismea, koji se bavi poljoprivrednom i prehrambenom industrijom, dodajući da je to niže od prvih procjena, već pesimističkih, objavljenih u oktobru kada je očekivana proizvodnja bila 265.000 tona ulja.

Najpogođenija je južna oblast Puja koja sama predstavlja oko polovinu italijanske proizvodnje, ona je zabilježila pad proizvodnje od oko 65 posto zbog mraza, posebno zbog snijega u martu, i fitosanitarnih problema uključujući bakteriju ksilelu koja je pogodila maslinjake.

Zbog pada proizvodnje cijene su počele da rastu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je u decembru koštalo 5,6 eura po kilogramu, što je 40 posto više nego u junu, dok je na Siciliji dostiglo cijenu od sedam eura.

Cijene su ipak niže nego prošle godine zbog velike produkcije u Španiji.

Drugi proizvođači kao što su Grčka i Tunis takođe su imali tešku prošlu godinu, navodi institut.
Grčko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je u decembru da će proizvodnja maslinovog ulja pasti za 30 do 40 posto zbog klimatskih uslova povoljnih za jednu vrstu insekta štetnog za ovu kulturu. Zimske temperature su bile niže nego obično a uslijedile su jake kiše u junu u Grčkoj.

Send this to a friend