Evropa

Prije 75 godina počela je najgora bitka u Drugom svjetskom ratu

Rusija danas slavi 75 godina sovjetske pobjede u Bici za Staljingrad, velike prekretnice u Drugom svjetskom ratu i simbolu “ponosa i patriotizma” koje Vladimir Putin želi da promoviše u kampanji za svoj četvrti mandat.

Vojni mimohod s oko 1.500 vojnika, oklopnih vozila i aviona održan je jutros u Volgogradu, kako glasi sadašnje ime Staljingrada. Dolazak Putina na proslavu očekuje se tokom večeri.

Bitka za Staljingrad (1942-1943), jedna je od najkrvavijih u istoriji s približno dva miliona mrtvih, promijenila je tok rata u Sovjetskom Savezu, do tada skroz demoralisanom zbog nekoliko teških poraza.

Rusi je još glorifikuju kao događaj koji je spasio Evropu od nacizma.

“Drugi februar je vrlo važan datum za nas”, istakao je pred novinarima PR Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako su odnosi Moskve i Zapada na najnižem nivou od hladnog rata, ruskim vlastima “potrebni su simboli” poput Bitke za Staljingrad “za promociju imidža zemlje koja je sposobna da ostvari podvige i pobijedi prije ili kasnije sve neprijatelje”, kazao je politički analitičar Konstantin Kalačev.

“Patriotizam u Rusiji postao je praktično državna ideologija”, naglasio je.

Proslava 75. godišnjice pobjede u Staljingradu odvija se usred izborne kampanje za predsjedničke izbore koji će se održati 18. marta.

Putin niže putovanja kako bi se gotovo svakodnevno susretao s radnicima ili studentima.

Već je 18. januara bio na svečanom obilježavanju 75. godišnjice prekida opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga.

U opsadi Lenjingrada koja je trajala gotovo 900 dana od 1941. do 1943. poginulo je između 600.000 i 1,5 miliona osoba, po različitim procjenama.

U Volgogradu, gradu s milion stanovnika na obalama Volge, ruski predsjednik trebalo bi da govori pred veteranima, kao i da položi cvijeće na Mamajev kurganu, strateškom brdu, poprištu strašnih bitki između sovjetskih i nacističkih snaga na kojem se danas nalazi spomen-područje i kip visok 85 metara.

Tokom jutra vojnici, oklopna vozila i tenkovi, među kojima legendarni T-34, poznat i kao “najbolji tenk na svijetu” i jedan od simbola sovjetske pobjede nad Hitlerom, defilovali su širokim avenijama Volgograda, rekonstruisanog nakon rata.

Bitka za Staljingrad, pokrenuta u julu 1942, trajala je 200 dana i noći uz nemilosrdno njemačko bombardovanje iz vazduha i neprestane ulične borbe.

Drugog februara 1943. njemačke oružane snage pod vođstvom njemačkog fedlmaršala Fridriha von Paulsa, opkoljene Crvenom armijom, proglasile su kapitulaciju. Ta predaja je bila prvi veliki poraz nacističke vojske od početka rata i izazvala je neviđeni Hitlerov bijes.

Ukupno je u bici poginulo oko dva miliona osoba sa svih strana, po službenim ruskim brojkama, a grad je ostao u ruševinama.

Skroz rekonstruisan po naredbi sovjetskih vlasti, Staljingrad je preimenovan u Volgograd 1961, osam godina nakon Staljinove smrti.

Po odluci lokalnih vlasti gradu se šest puta godišnje privremeno vraća ime Staljingrad, posebno 2. februara na godišnjicu pobjede u Bici za Staljingrad i 9. maja kad Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

Send this to a friend