Evropa

Pronađen nepoznati dio Berlinskog zida

Foto: 123rf

Pronađen je dosad nepoznati dio Berlinskog zida, objavio je lokalni političar u ponedjeljak, na 57. godišnjicu početka gradnje barijere između Zapadnog i Istočnog Berlina, na koju je odana počast žrtvama koje su preko nje pokušale prebjeći iz komunističke zemlje.

“Potpuno sam iznenađen što još ima neotkrivenih djelova”, rekao je Ephraim Gothe, član vijeća berlinske gradske četvrti Mitte.

Dio zida otkriven je u junu, a taj 20 metara dugačak komad betona lociran je sjeverozapadno od centra Berlina, u blizini zgrade Federalne obavještajne službe, rekao je Goethe.

Smatra se da je dio vanjskog sloja zida, dodatni obrambeni dio, izgrađen ispred glavnog zida. Goethe je u šetnji s prijateljima po susjedstvu naletio na povijesno otkriće, koje je, čini se, bilo prekriveno grmljem.

Fondacija Berlinskog zida, koja upravlja istorijskim nasljeđem Zida, potvrdila je otkriće. Upućen je zahtjev za registraciju novootkrivenog betonskog dijela, dodao je Goethe.

U ponedjeljak je berlinski gradonačelnik Michael Mueller, zajedno s drugim visokim dužnosnicima, položio vijence na spomen-području tijekom komemoracije žrtvama Berlinskog zida, kojih je potvrđeno 140.

Izgradnja Berlinskog zida koji je razdvajao grad više od 28 godina i dosegnuo 155 kilometara, počela je 13. avgusta 1961. godine.

 

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend