Evropa

Pronađeno ukradeno srce francuske kraljice

Foto: Twitter

Francuska policija pronašla je zlatni kovčeg koji sadrži srce Ane od Bretanje, francuske kraljice koja je umrla prije više od pola milenijuma.

Relikt iz 16. vijeka sa kraljevskim srcem bio je ukraden, zajedno s drugim istorijskim predmetima iz muzeja u Nantu prošle nedjelje. Policija je strahovala da će zlatni kovčeg biti rastopljen, kako bi zlato moglo da se proda.

Policija je uhapsila dvojicu muškaraca, koji su ih u subotu odveli do mjesta gdje su zakopali kovčeg, u gradu Sen Nazer na zapadu Francuske. Kovčeg je težak 500 grama i ima natpis na starofrancuskom jeziku.

Kraljica Ana bila je jedina žena koja je dva puta krunisana u Francuskoj. Imala je reputaciju jedne od najbogatijih žena u Evropi i bila vjerena za mladog engleskog princa Edvarda. Međutim, princ je nestao kao mladić, zajedno sa svojim bratom Ričardom. Za njihovu smrt uglavnom je krivljen njihov ujak, kralj Ričard III.

Ana se potom udala za francuskog kralja Šarla VIII, a nakon njegove smrti za njegovog nasljednika Luja XII.

Bretanjske vlasti ranije su apelovale na lopove da vrate neprocjenjivi artefakt, uvjereni da kradljivci nisu svjesni njegove istorijske vrijednosti.

Send this to a friend