Evropa

Propao još jedan pokušaj Džonsona da raspiše prijevremene izbore

Boris Džonson (Foto: EPA)

Britanski poslanici ponovo su odbacili poziv premijera Borisa Džonsona za raspisivanje prijevremenih izbora dok počinje petosedmična suspenzija Parlamenta Velike Britanije, javlja BBC.

Za prijedlog premijera glasalo je 293 poslanika, što je znatno manje od potrebnog broja.

Ranije su poslanici opozicije potvrdili da neće podržati zagovaranje izbora za 15. oktobar, insistirajući na tome da se mora primijeniti zakon koji blokira Bregzit bez dogovora.

Džonson je upozoren da bi se mogao suočiti sa pravnim postupkom zbog njegovog neslaganja.

Ministri su zakon nazvali “lošim” i rekli da će “testirati do krajnjih granica” ono što se od njih traži.

Trenutno, zakon Velike Britanije navodi da će zemlja 31. oktobra napustiti EU, bez obzira da li je sporazum o izlasku iz EU dogovoren sa Briselom ili ne.

Ali novi zakon, koji je u ponedjeljak odobrila kraljica Elizabeta II, to mijenja i tjera premijera da traži odgodu do 31. januara 2020. godine, osim ako poslanici do 19. oktobra ne odobre izlazak sa ili bez dogovora.

Premijer je rekao da će vlada iskoristiti vrijeme suspenzije Parlamenta da izvrši pritisak na pregovore o EU.

“Bez obzira šta ovaj parlament radi kako bi mi vezao ruke, trudit ću se da postignemo dogovor koji je u nacionalnom interesu”, rekao je premijer Džonson.

“Ova vlada neće više odgađati Bregzit. Nećemo dopustiti da se jasna volja naroda iskazana na referendumu polako uguši daljnjim proračunatim naletima i paralizom”, istakao je.

Džonson je rekao poslanicima da je lider laburista Džeremi Korbin prethodno rekao da će podržati prijevremene izbore ako mjera, kojom se spriječava vlada da prisili Bregzit  bez dogovora 31. oktobra, postane zakon.

“Po svojoj logici, on Korbin sada mora podržati izbore”, kazao je Džonson.

Glasanje o izbarima u Parlamentu bilo je šesti poraz za britanskog premijera.

Send this to a friend