Evropa Susret u Luksemburgu

Propao sastanak Džonsona i Junkera: Bez novih dogovora o Bregzitu

Britanski premijer Boris Džonson i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker razgovarali su u Luksemburgu o Bregzitu, međutim nije došlo do novih dogovora oko sporazuma za izlazak.

Džonson je novinarima rekao da “strastveno” vjeruje da se dogovor može postići, dok iz EU poručuju da još čekaju konkretne prijedloge Ujedinjenog Kraljevstva.

Šef britanske vlade je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, ali insistira na tome da može da se dogovori sa evropskim čelnicima. Sporazum njegove prethodnice Tereze Mej tri puta je odbijen u britanskom parlamentu.

Evropska komisija je nakon sastanka saopštila da Velika Britanija tek treba da ponudi “pravno operativna” rješenja u vezi sa irskom granicom, glavnom blokadom dogovora.

Glavna tačka dogovora je takozvani bekstop, mehanizam koji od Velike Britanije zahtijeva da zadrži određena pravila EU kako bi izbjegla čvrstu granicu između članice EU Irske i Sjeverne Irske.

“Predsjednik Junker naglasio je spremnost i otvorenost Komisije da ispita da li su takvi predlozi realni”, navodi EK i dodaje da će evropski zvaničnici ostati na raspolaganju “24/7”.

Britanska vlada je saopštila da će pregovori biti intenzivirani, dok Džonsonov portparol nije želio da iznosi detalje sa sastanka rekavši da nije korisno da se pregovara u javnosti.

Send this to a friend