Evropa

Protest zbog Lukašenkove tajne inauguracije, policija tuče demonstrante

Foto: Twitter

Više stotina građana okupilo se večeras u Minsku kako bi protestovalo protiv tajne inauguracije predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka koja je održana danas u tom gradu.

Na ulice su izašli i pripadnici policije i bezbjednosti, koji pokušavaju da razbiju protest. Poslije višenedeljnih protesta oko spornih izbora u avgustu, inauguracija je ipak održana. Na snimcima se jasno vidi kako pripadnici policije brutalnu tuku i hapse građane, a ima i povrijeđenih. Na Tviter nalogu Hane Liubakove, vidi se da je policija udarila stariju ženu, koja je ozbiljno povrijeđena.

Snage bezbjednosti koristile su i vodene topove kako bi rastjerale demonstrante. U jednom momentu, demonstranti su blokirali put i nisu dozvolili da priđe policijski automobil.

Masovni protesti opozicije počeli su širom Bjelorusije 9. avgusta, poslije predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska. Odmah po objavljivanju prvih rezultata uslijedili su višednevni nemiri širom zemlje, koje je do sada obilježila brutalnost policije u obračunu s demonstrantima.

Send this to a friend