Evropa

Protesti u Njemačkoj protiv mjera ograničenja zbog koronavirusa

Njemačka policija, ilustracija

U Njemačkoj je juče održano nekoliko protesta protiv mjera ograničenja koje su uvele vlasti u pokušaju suzbijanja širenja korona virusa.

Najveći protest je održan u Štutgartu gdje se, prema procjeni organizatora, okupilo oko 5000 građana, prenijela je Hina.

Organizator skupa, IT poduzetnik Mihael Balveg, rekao je da su građani došli na protest kako bi se suprotstavili ograničavanju temeljnih građanskih prava poput prava na proteste i slobodu vjeroispovijesti.

Prema navodima policije, protresti su prošli mirno uz pridržavanje pravila o održavanju distance.

Protest koji organizije udruženje Querdenker (onaj koji razmišlja drugačije) je grad Štutgart prvo zabranio, ali je zabranu po hitnom postupku ukinuo Ustavni sud.

Teorije zavjere

Balveg svoj pokret opisuje kao “nestranački”, dok kritičari primjećuju da na protestima protiv vladinih mjera sve veću ulogu igraju radikalno desni aktivisti i pobornici teorija zavjera.

U Berlinu se u središtu grada, slično kao i proteklih vikenda, okupilo nekoliko stotina osoba premda su bila dozvoljena samo dva okupljanja s po dvadeset učesnika.

Jedan od protesta u Berlinu je pod sloganom “Dosta diskriminacije ljudi-guštera” organizovala stranka Bergpartei.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
Srečko036Ovako jeVelimir
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srečko
Gost
Srečko

Švedski model kolektivno i antbankidiot lSLAND I SAMO ISLAND…poanta

036
Gost
036

Ljudi se bude

Ovako je
Gost
Ovako je

Demokratija je najjača hrana virusa. Zato najviše stradaju zemlje sa dugom demokratskom tradicijom. Za pobjedu nad virusom je potrebno da bude stega, a Zapad je navikao na labavo. Amerika, Kanada, Belgija, Holandija, Švedska, Engleska, Francuska, Španija i Italija.

Velimir
Gost
Velimir

Ako si vjernik,porani ujutro itd

Send this to a friend