Evropa

Protivpožarni sistem u Notr Damu bio neispravan?

Francuski istražitelji smatraju kako je požar na katedrali Notr Dam počeo u središtu krova, otkrio je policijski izvor CNN-u. Ovo su otkrili nakon što su pregledali brojne amaterske videozapise i fotografije prolaznika koji su se zatekli na mjestu požara u ponedjeljak.

Takođe, isti izvor kaže da se istražitelji sada koncentrišu na dva potencijalna problema vezana za izbijanje požara. Prvo, moguće je da je postojao problem sa senzorima za vatru, a drugi problem vodi prema dizača za radnike na skeli. Ali, oko dizača nisu otkrili više detalja.

Što se tiče problema senzora za dojavu požara, dva zaštitara u katedrali izjavila su policiji da su prvi put primijetili vatru kad je već sukljala tri metra u zrak oko 18.40 sati, što ukazuje na to da senzori možda nisu ispravno radili, rekao je policijski izvor CNN-u.

Prvi alarm je zazvonio u 18.15 sati. Na sigurnosnim kontrolnim zaslonima u katedrali Notre Dame bljesnuo je signal koji pokazuje koji senzor šalje upozorenje. Prema policijskom izvoru, dvojica zaštitara otišla su provjeriti lokaciju, ali u to vrijeme nisu vidjeli ništa. Kada je drugi alarm zazvonio u 18.43 sati zaštitari su otišli na vrh katedrale i tada su vidjeli plamen. Je li kratak spoj uzrok požara?

Uz to, pariski tužitelji istražuju da li kratki spoj u instalacijama izazvao požar koji je zahvatio katedralu. Sudski izvor izjavio je u četvrtak CNN-u da “ne isključuju nikakvu hipotezu u ovoj fazi” rekavši da to nije njihov jedini smjer istrage.

U vrijeme požara katedrala je bila u fazi obnove. Neki su bacili sumnju na fabrike koje se bave radom na 150-godišnjem tornju, koji se u ponedjeljak srušio, dok su oko njega bujali plamenovi. Od četiri fabike koje su sklopile ugovore za obnovu u Notr Damu, dvije fabrike, fabrike za skele ‘Europe Echafaudage’ i konzervatori umjetnosti ‘Socra’, imale su radove u toku za vrijeme požara. Ali, ni jedna od njih nije imala radnike u vrijeme izbijanja požara.

Požar je devastirao velike djelove 850 godina stare zgrade prije nego što su ga vatrogasci konačno uspjeli ugasiti nakon 9 sati borbe s vatrenom stihijom. Razornu vatru preživjele i pčele na krovu.

Iz plamena su spašeni brojni neprocjenjivi predmeti, te su prebačeni u muzej Louvre na čuvanje. Zanimljivo, pčele koje žive na krovu Notr Dama takođe su preživjele razornu vatru, rekao je pčelar Nicolas Geant CNN-u.

Vatrogasna služba u Parizu izjavila je da je operacija bila jedna od najsloženijih koju je ikada imala, te se u jednom trenutku strahovalo da bi cijela građevina mogla nestati u plamenu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
m🍹n☀e
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
m🍹n☀e
Gost
m🍹n☀e

Popovi se malo zanijeli

Send this to a friend