Evropa

Prva objava kraljice Elizabete na Instagramu

Kraljica Elizabeta

Britanska kraljica Elizabeta II prvi put je „okačila” fotografiju na zvanični Instagram nalog kraljevske porodice, prenosi BBC.

Kraljica je dobila aplauz nakon što je objavila fotografiju pisma, koje je u 19. vijeku matematičar Čarls Bebidž poslao princu Albertu.

View this post on Instagram

Today, as I visit the Science Museum I was interested to discover a letter from the Royal Archives, written in 1843 to my great-great-grandfather Prince Albert.  Charles Babbage, credited as the world’s first computer pioneer, designed the “Difference Engine”, of which Prince Albert had the opportunity to see a prototype in July 1843.  In the letter, Babbage told Queen Victoria and Prince Albert about his invention the “Analytical Engine” upon which the first computer programmes were created by Ada Lovelace, a daughter of Lord Byron.  Today, I had the pleasure of learning about children’s computer coding initiatives and it seems fitting to me that I publish this Instagram post, at the Science Museum which has long championed technology, innovation and inspired the next generation of inventors. Elizabeth R. PHOTOS: Supplied by the Royal Archives © Royal Collection Trust / Her Majesty Queen Elizabeth II 2019

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Fotografija je na Instagram otišla preko Ajpeda, dok je kraljica razgledala ljetnju postavku Muzeja nauke u Londonu.

„Bebidž je u tom pismu kraljicu Viktoriju i princa Alberta obavijestio o izumu, analitičkoj mašini na kojoj je Ejda Lavlejs, ćerka lorda Bajrona napravila prvi kompjuterski program”, navodi se u postu.

„Imala sam zadovoljstvo da naučim nešto novo o inicijativama djece oko kompjuterskog kodiranja i čini mi se da je prikladno što sam Instagram post objavila u Muzeju nauke, koji je dugo promovisao tehnologiju i inspirisao nove generacije naučnika”, dodala je kraljica.

Kraljica Elizabeta je britanski monarh sa najdužim stažom na tronu, tokom kojeg je bila svjedok mnogih tehnoloških promjena u svijetu.

Ona je prva čije su krunisanje, 1953. godine, snimale televizijske kamere. Inače, više od pola miliona televizora prodato je u Britaniji uoči tog događaja.

Doživjela je i uspon televizije u boji, mobilnih telefona i interneta.

Kraljica Elizabeta je poslala mejl davne 1976. godine, kada svijet uglavnom nije znao šta je to.

Njene unuke, princeze Beatris i Evgenija, 2007. godine objasnile su joj šta je YouTube, nakon čega je kraljica na njemu pokrenula kanal.

Godinu dana kasnije, tokom posjete prostorijama Google-a u Londonu, lično je postavila video na YouTube, dok je 2015. postavila i prvi tvit, tokom posjete Muzeju nauke.

„Zadovoljstvo je bilo otvoriti izložbu o informacionom dobu danas u @Muzejnauke i nadam se da će građani uživjeti. Elizabet R”, pisalo je u tvitu.

Send this to a friend