Evropa

Prva serija aviona F-16 mogla bi stići u Ukrajinu poslije Vaskrsa; SAD uvele 300 novih sankcija Rusiji

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini – 797. dan. Ukrajini je potrebno značajno ubrzanje u isporuci oružja od partnera kako bi ono stiglo do vojnika na frontu, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Predsjednik parlamenta na Krimu Vladimir Konstantinov ocijenio je da je ukrajinski napad “atakams” raketama teroristički čin. Dešavanja pratite na CdM-u.

Prva serija F-16 stiže u Ukrajinu poslije Vaskrsa

Prva serija višenamjenskih lovaca F-16 mogla bi da stigne u Ukrajinu poslije Vaskrsa u nedjelju, 5. maja, izjavio je danas portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Ilja Jevlaš.

On nije naveo detalje, napominjući da ukrajinsko vazduhoplovstvo „ne razmišlja o tim datumima“, s obzirom da su već više puta mijenjani.

“Naš zadatak je da radimo sa onim što nam je obezbijeđeno, mi nismo direktno odgovorni za snabdijevanje, to je pitanje za najviše vojno-političko rukovodstvo. Kada prvi borci stignu u Ukrajinu, sigurno ćemo razgovarati o tome“, rekao je Jevlaš, prenosi Kijev post.

U prvim izvještajima iz avgusta 2023. navedeno je da će višenamjenski lovci biti isporučeni Ukrajini do Nove godine, iako su datumi više puta odlagani, a noviji izvještaji ukazuju na drugi kvartal ove godine.

SAD uvele 300 novih sankcija za Rusiju, obuhvaćene kompanije sa sjedištem u Kini

SAD su Rusiji uvele nove sankcije za 300 subjekata, među kojima su i komapnije sa sjedištem u Kini.

Kako se navodi u saopštenju američkog Ministarstva finansija na listi sankcionisanih su kompanije sa sjedištem u Kini, Hong Kongu, a mjere su uslijedile nakon ponovljenih upozorenja Washingtona o podršci ruskoj vojsci.

Postupkom Ministarstva finansija danas je sankcionisano gotovo 60 subjekata lociranih u Azerbejdžanu, Belgiji, Kini, Rusiji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Slovačkoj, jer su omogućili Rusiju da nabavi potrebnu tehnologiju i opremu iz inostranstva, zaobilazeći sankcije.

“Ministarstvo je u više navrata upozorilo da će se kompanije suočiti sa značajnim posljedicama za pružanje materijalne podrške Rusiji u ratu u Ukrajini, a SAD ih danas uvodi za gotovo 300 subjekata”, rekla je ministrka finansija SAD-a Janet Yellen.

Washington je uveo mjere protiv kineske kompanije koja je navodno izvozila robu za proizvodnju dronova Rusiji, kao što su propeleri, motori i senzori.

Takođe, sankcije su uvedene ruskoj avio-kompaniji “Pobeda”, kao i ruskim trupama radiološke, hemijske i biološke odbrane (RCBD).

Zelenski: Ukrajina ispunila obaveze za početak pregovora o pridruživanju EU

Ukrajina je već u potpunosti realizovala svoj dio obaveza kako bi u junu počela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, izjavio je danas predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Kao i u svakoj prethodnoj fazi integracije sa Evropskom unijom, mnogo zavisi od naše aktivnosti”, rekao je Zelenski u večerašnjem video-obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je već u potpunosti ispunila svoj dio obaveza da bi u junu počela pristupne pregovore.

“Radimo tako da ne dođe do kašnjenja i nesporazuma sa EU. Sve detalje, sve korake, sve aspekte komunikacije – pripremamo zajedno sa našim međunarodnim timom“, naglasio je ukrajinski lider.

Zelenski je naglasio da Ukrajina ove godine treba da zadrži situaciju i ostvari nove ciljeve u svakom od strateških pravaca.

“Zauzvrat, Evropska unija, stvarni početak pregovora, naše približavanje je jedan od ovih pravaca“, naglasio je on.

Evropski savjet je 14. decembra 2023. odlučio da otvori pregovore o pristupanju EU sa Ukrajinom i Moldavijom.

Stoltenberg: Povjerenje Ukrajine u NATO narušeno zbog kašnjenja pomoći

Povjerenje Ukrajine u NATO saveznike narušeno je odlaganjem pomoći toj zemlji, rekao je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg dan nakon posjete Kijevu.

Prema njegovim riječima, povjerenje Ukrajine u NATO saveznike narušeno je kašnjenjima u isporuci naoružanja, a takvi neuspjesi ukazuju na potrebu da se preispita koordinacija međunarodne vojne pomoći Kijevu, prenosi Tanjug.

”Potreban nam je čvršći institucionalni okvir za našu podršku kako bismo osigurali predvidljivost, veću odgovornost i podjelu tereta”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Reuters.

On je podsjetio na svoju ideju o stvaranju višegodišnjeg plana koji bi jasno definisao doprinos svake članice Alijanse pomoći Ukrajini.

Ruska vojska uništila ukrajinski komandni štab “Jug”

Vojnici Oružanih snaga Rusije pogodili su štab operativne komande ukrajinske vojske “Jug”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Federacije.

Napad je, kako je saopšteno izvelo rusko vazduhoplovostvo i artiljerija.

Kijev tvrdi da su pogođene rafinerije u Rjazanju i Voroneškoj oblasti

Rafineriju nafte Rjazan u Rusiji pogodile su bespilotne letjelice Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane, a napad na rafineriju u Voronješkoj oblasti bio je specijalna operacija GUR-a rekao je izvor iz obavještajne službe za Ukrajinsku pravdu i Ukrinform.

Kako se navodi u Rafineriji nafte Rjazan, koja je pod kontrolom Rosnjefta izbio je požar.

Ruske vlasti su saopštile da je tokom noći oboreno šet dronova iznad četiri regiona, među kojima su i Rjazanjski i Voronješki.

Prema ekspertima, Ukrajina iscrpljuje ruske kapacitete za preradu nafte, što podriva izvoz i uzrokuje skokove cijena na ruskom domaćem tržištu.

Bitka za Časov Jar se zaoštrava, Rusija pojačava ofanzivu

Rusija pojačava napad na Časov Jar, važno uporište ukrajinskih oružanih snaga na istoku Ukrajine. Ali iscrpljene i nedovoljno opremljene ukrajinske brigade pokušavaju da održe svoje položaje dok čekaju vojnu pomoć SAD.

Prema Fajnenšel tajmsu, Rusija je posljednjih nedjelja rasporedila do 25.000 vojnika u blizini grada. Na drugim žarištima duž linije fronta, moskovska vojska takođe gura naprijed, sa ciljem da zauzme što je moguće više teritorije prije nego što stigne pomoć Zapada.

“Situacija na liniji fronta se pogoršala”, rekao je u nedjelju glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Oleksandr Sirski.

Časov Jar se smatra ključnom nagradom za Moskvu, a visoki ukrajinski komandanti kažu da je ruski generalštab naredio svojim trupama da ga zauzmu do 9. maja.

Značaj ovog malog grada je više strateški nego simboličan, kažu analitičari i ukrajinski vojni zvaničnici.

Američki Senat za zabranu uvoza uranijuma iz Rusije

Senat Sjedinjenih Američkih Država glasao je za nacrt zakona o zabrani uvoza obogaćenog uranijuma iz Ruske Federacije, koji je već podnijet američkom predsjedniku na potpis, prenosi Blumberg.

Dokument zabranjuje uvoz obogaćenog uranijuma iz Rusije u SAD 90 dana nakon stupanja na snagu. Međutim, privremeni izuzeci su dozvoljeni do januara 2028. godine.

Napominje se da je Kongres predvidio izdvajanje 2,7 milijardi dolara, koji će biti iskorišćeni za razvoj američke industrije uranijuma, uz uvođenje ograničenja na uvoz sirovina iz Rusije.

Kako navodi Ministarstvo energetike SAD, Rusija je glavni inostrani dobavljač obogaćenog uranijuma. To ruskoj ekonomiji donosi približno milijardu dolara godišnje.

Prema mišljenju stručnjaka, zamjena ovih zaliha mogla bi da dovede do povećanja cijene obogaćenog uranijuma za 20 odsto.

Ranije je javljeno da Bijela kuća razmatra zabranu uvoza ruskog obogaćenog uranijuma preko izvršne vlasti.

Zaplijenjena vojna oprema izložena u Moskvi

U Moskvi je izložena vojna oprema porijeklom iz zemalja članica NATO, među kojima tenkovi “leopard 2” i “abrams”, zaplijenjeni tokom ruske vojne operacije u Ukrajini.

Izložba je otvorena ispred Muzeja pobjede i na njoj se prikazuje 32 komada različitog naoružanja i vojne opreme.

Između ostalog izloženi su njemački tenk “leopard 2”, američki tenk “abrams”, borbena vozila “bredli 113” i “Maks Pro”, turski BMC Kirpi, britanski “mastif”, borbeno vozilo CV90 iz Švedske, kao i mnogi drugi primjerci naoružanja koje su zaplenili ruski vojnici tokom vojne operacije, prenosi Tas.

Pored oklopnih vozila, prikazano je vatreno oružje, dokumenta, mape, vojna oprema i dronovi.

Gađan Nikopolj, ranjena žena

Ruske trupe napale su kasno sinoć Nikopolj artiljerijom i višecevnim raketnim bacačima ranivši jednu ženu, saopštio je guverner Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak.

Ukrajinske snage uništile dva ruska sistema “buk”

Oružane snage Ukrajine uništile su dva ruska protivvazdušna raketna sistema “buk” u sektoru Sumi, saopštila je Komanda snaga za specijalne operacije na Fejsbuku i objavila video.

Šest bespilotnih letjelica oboreno iznad ruskih regiona

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su šest ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad četiri regiona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Bespilotne letjelice su uništene iznad Voronješke, Rjzanske, Belgorodske i Kurske oblasti.

Šojgu naredio veću i bržu isporuku oružja

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je veću i bržu isporuku oružja za vojnu operaciju Moskve u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Federacije.

“Da bi se održao potreban tempo ofanzive neophodno je povećati obim i kvalitet naoružanja i vojne opreme koja se isporučuje trupama, prije svega oružjem“, naglasio je Šojgu.

Tri osobe poginule u ruskom napadu na Odesu

U ruskom napadu balističkim projektilima kasno sinoć na Odesu na jugu Ukrajine, poginule su tri osobe, a još tri su ranjene, saopštio je Oleg Kiper, šef vojne administracije regiona na Telegramu.

Dodao je i da se evidentira šteta na civilnoj infrastrukturi.

“Molim sve da se što prije reaguju na signale upozorenja iz vazduha”, apelovao je načelnik Vojne uprave.

Rat Ukrajini ušaou 797. dan

Rat u Ukrajini ušao je u 797. dan. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je kako je Ukrajini potrebno “značajno ubrzanje” u isporuci oružja od partnera kako bi omogućila svojoj vojsci da se suoči sa napredovanjem ruskih snaga na nekoliko djelova fronta.

Lokalne vlasti Kurske oblasti saopštile su da je, kako tvrde, u granatiranju ukrajinskih snaga na pogranično selo Kozino jedna osoba poginula, a troje ljudi povrijeđeno.

Rusija je saopštila da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane oborili šest taktičkih raketnih sistema američke vojske “atakams” koje je lansirala Ukrajina u poslednja 24 sata.

Predsjednik parlamenta na Krimu Vladimir Konstantinov ocijenio je da je ukrajinski napad “atakams” raketama “varvarski teroristički čin”.

6

avatar
1000
6
0
0
 
4
BojanKacoDaniloLazovi su toPrevaren si
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojan
Gost
Bojan

E sad do kojeg Vaskrsa? Vi ste prešli na katolički, a pošto je prošao, u narodu se kaže, ne lipši mago do zelene trave

Kaco
Gost
Kaco

Cio svijet ratuje protiv Rusije, uveli su im najžešće sankcije u istoriji, sve uružja što imaše poslaše u Ukrajinu, plaćenika pun front, i opet sve džaba. Gaze iz braća naša.

Danilo
Gost
Danilo

bice i ti F16 ubrzo izlozeni u Moskvi kao leopardi i ambrasi evo zivi bili pa vidjeli.

Lazovi su to
Gost
Lazovi su to

Nato i usa ce te potrosit kao i CG sto su iskoristili protiv milosevica i za odvajanje kosova sad se potkusuruju sa njom sa Vucicem!

Prevaren si
Gost
Prevaren si

Pa nisu ti dostavili pomoc da bi rusija dalje usla u ukrajinu.

Licemjeri iz EU
Gost
Licemjeri iz EU

Fino pozoves Putina i kazes mu ajde da se dogovorimo, da ovo okoncamo i da napravimo saradnju, necemo u EU, a ni u nato, pa onda sarkozi i bajden neka tvrde pazar.

Send this to a friend