Evropa

Prvi čovjek Beča se povlači nakon 24 godine službe

Mihael Hojpl, jedan od gradonačelnika sa najdužim stažom, povućiće se 24. maja sa mjesta šefa pokrajinske i gradske vlasti Beča.

Nakon skoro 24 godine provedene na funkciji gradonačelnika Beča Hojpl će predati dužnost nasljedniku Mihaelu Ludvigu, koji je trenutno pokrajinski i gradski ministar stanogradnje, a izabran je 27. januara na mjesto šefa Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Beču, odakle se Hojpl povukao ranije.

On je najavio da će 14. maja biti, na stranačkoj sjednici, donijeti dalje personalne odluke, pa je moguće da će on do preuzimanja nove dužnosti već rekonstruisati tim SPO u gradskim vlastima.

Ludvig za sada nije saopštio ko bi mogao biti nov u timu SPO u Beču, ali se pretpostavlja da će zamijeniti brojne ljude bliske Hojplu, koji su, pred izbore u stranci bili otvoreno protiv njega, a to su kadrovi poput ministarke finansije Renate Brauner, minsitarke zdravlja Sandra Frauenberger.

Ti kadrovi su ujedno i najveći protivnici otvaranja SPO prema Slobodarskoj partiji (FPO), koja bi na idućim bečkim izborima, koji bi trebalo da se održe do 2020. mogla biti značajan faktor za formiranje nove gradske i pokrajinske vlasti.

Ludvig predvodi krilo koje smatra da treba da bude otvoren za saradnju sa svima.

Send this to a friend