Evropa

Prvi put u istoriji: Gradonačelnik Hanovera je Turčin iz Istanbula

U Hanoveru, glavnom gradu njemačke savezne pokrajine Donja Saksonija, na vlast je dospjela stranka Zelenih – nakon 70 godina vladavine Socijaldemokratske partije (SPD), a za gradonačelnika je izabran političar turskog porijekla Belit Onaj (38), što je prvi takav slučaj u Njemačkoj.

“Em zelen, em turskog porijekla – novi gradonačelnik Hanovera se pobrinuo za pravi spektakl na njemačkoj političkoj sceni. U gradu kojim su 70 godina vladale socijaldemokrate, i državi u kojoj još nije bilo gradonačelnika stranog porijekla, sve bruji o Belitu Onaju”, piše njemački Dojče vele.

To što u užoj konkurenciji nije bilo nikoga iz SPD jeste logična posljedica raspada te stranke na svim nivoima, ali i afere sa dojučerašnjim gradonačelnikom Štefanom Šostokom koji je u aprilu morao da podnese ostavku i najavio nove izbore. Šef Šostokovog kabineta Frank Herbert je optužen da je od 2015. naovamo pored plate dobijao i neke nezakonite viškove. Obojica tvrde da su nevini, ali smjena u vrhu gradske uprave je postala neminovna.

Obećanja

U prvom intervjuu nakon pobjede, Onaj je za javni servis NDR rekao da hoće da bude „graditelj mostova” koji doprinosi prevazilaženju podjela u društvu. Osim toga, on je najavio da će raditi na konceptu potpunog izbacivaja automobila iz centra Hanovera te da će se boriti da kirije u tom gradu budu pristupačne. Najavio je i da će nastojati da gradska vlast funkcioniše kao dobro uigran tim i da će voditi razgovore sa svim stranama kada je riječ o temi reforme saobraćaja.

Svjestan da je javnost ozlojeđena zbog afere bivšeg gradinačelnika, Onaj je najavio i vrlo transparentan rad „kako bi ubuduće gradska uprava bila dobro zaštićena” od neregularnosti.

Roditelji Belita Onaja su u Nemačku došli iz Istanbula početkom 70-ih godina kao gastarbajteri. Onaj o sebi govori kao o „liberalnom muslimanu”. Politikom je počeo da se bavi posle napada desničarskih ekstremista na nekoliko turskih porodica u Zolingenu u maju 1993. u kojem je ubijeno petoro ljudi. Još kao učenik, učlanio se u SPD. Kasnije je završio pravo u Hanoveru gde je bio aktivan u studentskom Demohrišćanskom kružoku (RCDS) da bi 2008. prešao u stranku Zelenih.

Novi hanzeatski grad

Hanover ima nešto više od 530.000 stanovnika i jedno je od najvažnijih evropskih saobraćajnih čvorišta. Spada u hanzeatske gradove – one koji su na sjeveru Njemačke još od sredine 12. vijeka bili povezani u trgovinsku mrežu (Hansa Teutonica) koja se postepeno gasila da bi bila obnovljena krajem 20. vijeka; Hanover je doduše tek 2018 dobio dozvolu da se ponovo zove „hanzeatskim gradom”. Sjedište je devet univerziteta, nebrojenih kulturnih institucija, kao i pogona za proizvodnju vozila posebne namjene automobilskog koncerna Folksvagen koji je sa 15.000 zaposlenih i najveći poslodavac u regionu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
TVV
Gost
TVV

Onaj gradonacelnik.

Rozaj
Gost
Rozaj

Postoji li u Turskoj partija da u njoj ima Nemaca

Lipovo
Gost
Lipovo

London, Hanover… ko je sledecci?

Maras
Gost
Maras

Bec, Madrid, Pariz, Podgorica…

Kalimero
Gost
Kalimero

Moze li Njemac biti gradonacelnik u Turskoj?

Onaj drugi
Gost
Onaj drugi

Da, može! Pitanje je samo kad će biti.

Danilo Prvi
Gost
Danilo Prvi

Moze oko 50.000 Nemaca zivi u Turskoj zeleznicu u Turskoj gradili su Nemci.Otac Turske zologije Curt Kossovig je zapravo Nemac.Plus toga Veliki vezir u vrijeme Sulejmana velicanstvenog je bio Srbin Mehmed pasa Sokolovic.

rambo
Gost
rambo

SVE SU TO KONVERTITI

Send this to a friend