Evropa

Pudždemon izašao na slobodu, platio kauciju od 75.000 eura

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon odmah je pušten iz zatvora, nakon što je uplatio 75.000 eura kaucije.

Kancelarija tužilaštva u Šlezvigu navodi u saopštenju da je Pudždemon vlastima ostavio adresu u Njemačkoj, na kojoj će boraviti dok sud ne donese odluku o zahtjevu Madrida za njegovo izručenje po osnovu optužbe za zloupotrebu javnih sredstava.

Njemački državni sud u Šlezvigu juče je donio odluku da Pudždemon može da bude pušten uz kauciju, odbacivši zahtjev Madrida da bude izručen po osnovu glavne optužbe, a to je optužba za pobunu.

Međutim, njemački sud nije odbacio zahtjev za izručenje katalonskog lidera Madridu po drugom osnovu – po optužbi za zloupotrebu javnih sredstava. Pudždemon će tako biti pušten na slobodu dok sud ne razmotri taj zahtjev i ne donese odluku o njegovom eventualnom izručenju.

Nakon što je sud objavio odluku, španska vlada je juče saopštila da poštuje odluku njemačkog suda.

“Vlada nikada ne iznosi mišljenje o sudskim odlukama, pogotovu kada je riječ o sudskim odlukama u nekoj drugoj zemlji. Uvijek ih poštuje, dopalo joj se to ili ne”, rekao je portparol španske vlade.

U obrazloženju suda u Šlezvigu stoji da Pudždemon ne može biti izručen po optužbi za pobunu, jer njemački zakon za takvu optužbu podrazumeva upotrebu prijetnje ili sile dovoljne da slomi volju vlasti.

Pudždemon je uhapšen u Njemačkoj po španskoj potjernici kada je pokušao da se 25. marta preveze iz Finske do Belgije, gdje trenutno boravi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend