Evropa

Putin: Cilj napada na energetski sistem je demilitarizacija Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su bombardovanja ukrajinske energetske mreže, koja su dovela do rasprostranjenih prekida struje, dio ostvarenja ruskog cilja “demilitarizacije” Ukrajine.

“Polazimo od principa da na taj način imamo uticaj na vojno-industrijski kompleks Ukrajine“, rekao je Putin tokom susreta u Kremlju sa svojim bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Vladimir Putin je takođe rekao da su ta bombardovanja odgovor na nedavne ukrajinske napade usmjerene na energetsku infrastrukturu Rusije, posebno na rafinerije.

“U posljednje vrijeme primijetili smo seriju udara na naša energetska postrojenja i bili smo obavezni da odgovorimo“, rekao je on.

Putin je naveo da ruska vojska nije gađala ukrajinske električne instalacije ove zime „iz humanitarnih razloga“.

“Nismo željeli da bez struje ostanu socijalne infrastrukture, bolnice i tako dalje“, rekao je ruski predsjednik.

Tokom zime 2022/2023. u ruskim udarima oštećena je energetska infrastruktura i hiljade ljudi ostalo je u hladnoći i mraku tokom dugih perioda.

Ove zime ukrajinska elektro-mreža bila je manje gađana do marta i početka novog talasa bombardovanja usmjerenih na nju.

Danas je ponovo oko 40 ruskih raketa i isto toliko dronova bilo upereno na ukrajinsku električnu mrežu, tako da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao svoje zapadne saveznike da što prije snabdiju zemlju sistemima protivvazdušne  odbrane.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
AnonimousPrimus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

A to je namjeran teror nad civilima ili drugom riječju terorizam. Kratko i jasno. Ko podržava ovakve poteze isto kao i Izraelski napad na Rafu, on podržava teroriste.

Send this to a friend