Evropa

Putin odobrio novu doktrinu o upotrebi nuklearnog oružja

Putin, foto: Twitter

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je novu državnu doktrinu o upotrebu nuklearnog oružja, u kojoj se, između ostalog kaže da će Rusija biti spremna da upotrijebi nuklearno naoružanje ili druga vojna sredstva masovnog uništenja ukoliko se slično naoružanje bude koristilo protiv nje ili njenih saveznika.

To se predviđa i ukoliko se suoči sa ne-nuklearnom agresijom koja predstavlja prijetnju po državu ili udar na ruske odbrambene nuklearne kapacitete, izvijestila je danas agencija TAS.

Putin je danas potpisao dekret kojim se odobrava primjena nove državne doktrine o upotrebi vojnih nuklearnih kapaciteta Rusije.

U dokumentu se navodi da ruski predsjednik smije, ukoliko je to neophodno, da informiše vojsku, političko rukovodstvo drugih zemalja ili međunarodne organizacije o spremnosti da upotrijebi nuklearno naoružanje, o odluci da će upotrebiti to isto naoružanje, kao i o činjenici da je nuklearno naoružanje već upotrijebljeno.

“Državna politika o upotrebi nuklearnog naoružanja je defanzivna s ciljem da se u pripravnosti drže nuklearni potencijali na nivou koji će obezbijediti nuklearno odvraćanje i garantovati državni suverenitet i teritorijalni integritet Rusije”, navodi se u dekretu.

“Na agresiju odgovara totalitet ruskih vojnih kapaciteta, u koje spada i nuklearno naoružanje”, precizira se u dokumentu i ukazuje da svaki potencijalni neprijatelj mora biti u neizvijesnosti o jačini, vremenu i mjestu mogućih ruskih nuklearnih udara.

3

avatar
1000
1
2
0
 
3
free samplesfeGropobro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pobro
Gost
pobro

E brao mu ga, u doba kad jedan Elon Musk pokušava da povede svijet u budućnost i osvajanje svemira, uz propagiranje obnovljivih izvora energije, lik ovo radi. Narodi pametni zagovaraju denuklearizaciju kao nešto od odlučnog značaja za otklanjanje opasnosti od moguće apokalipse i trećeg rata, ali nema čovječanstvu sreće dok ima ovakvih koji ovako razmišljaju

feGro
Gost
feGro

Moj dobri pobro ameri su prvi izmijenili nuklearnu doktrinu prije nekih pola godine.

free samples
Gost
free samples

covjek od rijeci do rijeci kaze da ce upotrijebiti nuklearno oruzje samo u samoodbrani i to ako je Rusija do te mjere ugrozena sto nikad nemoze da se desi….sta je tu problem
Paritet u svijetu za vrijeme hladnog rata je odrzao i razvio planetu.Odkako je jedan svjetski policajac od tada je naopako,nego evo srecom se mijenjaju stvari

Send this to a friend