Evropa

Putin podržava ukidanje patenata na vakcinu protiv korone

Vladimir Putin, Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je za ukidanje patenata na vakcinu za covid-19, nakon američkog prijedloga u tom smislu, kako bi se ubrzala njegova proizvodnja i raspodjela u svijetu.

“Naravno, Rusija će poduprijeti takav pristup”, rekao je Putin na sastanku posvećenom pandemiji koji je prenosila televizija, zatraživši od ruske vlade da radi na tome.

“U sadašnjim okolnostima, kao što sam rekao mnogo puta, ne treba razmišljati o tome kako što više zaraditi nego o tome kako zajamčiti sigurnost ljudi”, rekao je.

U Rusiji proizvedene četiri vakcine

Rusija je dosad proizvela četiri vakcine, počevši s glavnim, Sputnikom V, kojeg su “light” verziju s jednom umjesto s dvije doze u četvrtak odobrile zdravstvene vlasti.

Putin se tako pridružio Sjedinjenim Državama koje su se zauzele za ukidanje patenata.

Putin ipak uopšte nije spomenuo taj prijedlog Washingtona, rekavši čak da je ta zamisao potekla iz Europe.

Mislim da ona “zaslužuje pažnju, pod time mislim na jednostavno ukidanje zaštite patenata na vakcinu za covid-19”, dodao je.

Evropska unija je u četvrtak objavila da je “spremna razgovarati” o tom pitanju koje će biti na dnevnom redu sastanka na vrhu 27 zemalja članica u petak u Portu, izrazivši ipak sumnju u uspjeh takve mjere za ubrzavanje vakcinisanja u svijetu.

EU se dosad protivio takvoj zamisli.

I francuski predsjednik Emmanuel Makron rekao je u četvrtak da je “bezuslovno za ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva”, a Njemačka je rekla da je “otvorena za raspravu”.

Send this to a friend