Evropa

Putin: Potrebno je jačanje saradnje između kaspijskih država

Vladimir Putin, Foto: EPA

Moskva poziva na jačanje saradnje između kaspijskih zemalja, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na samitu pet kaspijskih država u prijestonici Turkmenistana Ašhabadu.

„Rusija je dosljedno pozivala na jačanje partnerskih odnosa između pet kaspijskih država u oblasti politike, bezbjednosti, ekonomije i zaštite životne sredine, kao i u mnogim humanitarnim aspektima“, istakao je on.

Kaspijska petorka uključuje Rusiju, Azerbejdžan, Iran, Kazahstan i Turkmenistan.

Putin je rekao da je uvjeren da će striktno poštovanje principa Konvencije o pravnom statusu Kaspijskog mora garantovati prosperitet regiona, prenosi TASS.

Prema riječima ruskog predsjednika, pet kaspijskih država je odgovorno za očuvanje Kaspijskog mora i obezbjeđivanje održivog regionalnog razvoja.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi je na šestom Kaspijskom samitu izjavio da saradnja između država Kaspijskog mora postaje sve važnija, jer rješenje statusa mora mogu da pronađu samo primorske države.

Zamjenik predsjednika Savjeta Ruske federacije Konstantin Kosačov izjavio je da je procenat trgovine između Rusije i Irana u 2021. godini porastao za više od 70 odsto.

Kaspijski lideri složili su se na samitu da se povedu razgovori o nacrtu sporazuma o vojnim mjerama za izgradnju povjerenja.

Send this to a friend