Evropa

Putin pozvao građane da podrže izmjene Ustava koje mu omogućavaju još dva mandata

Putin, foto: Twitter

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas građane da glasaju na sjutrašnjem referendumu za izmjene Ustava, kojima će mu, između ostalog, biti dozvoljeno da se ponovo kandiduje za predsjednika 2024. godine, na dva mandata po šest godina.

Glasanje je počelo još 25. juna zbog epidemije koronavirusa, ali je 1. jul proglašen glavnim danom glasanja.

Izmjene, između ostalog, predviđaju i uvođenje shvatanja braka kao zajednice muškarca i žene, kao i uvođenje “vjere u boga”.

“Molim vas, dragi drugovi, da kažete svoju riječ. Glas svakog od vas je najvažniji”, rekao je u obraćanju građanima Putin koji je na vlasti od 2000. godine.

Rekao je da je produženo glasanje u Rusiji, gdje se dnevni rast inficiranih koronavirusom kreće oko 7.000, neophodno zbog zdravlja Rusa.

“Upravo na našoj odgovornosti, na našim iskrenim osjećanjima patriotizma, brizi o domovini, drži se suverenitet Rusije, kao i na poštovanju svoje istorije, kulture, maternjeg jezika, tradicijama, našem sjećanju o dostignućima i djelima naših predaka”, rekao je Putin.

Po njegovim riječima, glasajući za izmjene Ustava, građani će učvrstiti te vrijednosti i principe kao najviše ustavne garancije.

Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja VCIOM saopštio je da se već 76 odsto građana na referendumu o izmjeni Ustava Ruske Federacije, koji je još u toku, izjasnilo “za”.

Taj provladin istraživački centar je naveo da se 23,6 odsto građana u anketi na biračkim mjestima izjasnilo protiv izmjena Ustava.

Na glasačkom listiću mora da se glasa za sve izmjene u kompletu, birajući između “da” ili “ne”.

VCIOM je istraživanje sproveo na 800 biračkih mjesta u 25 iz 85 subjekta Federacije.

Predsjednica Centralne izborne komisije CIK Ela Panfilova je na pitanje novinara da li je zakonito objavljivanje rezultata ankete prije završetka glasanja odgovorila da to nije regulisano zakonom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov podržao je stav CIK-a, dodajući da nije riječ “o izborima već o glasanju”. Odbacio je mogućnost da anketama na biračkim mjestima mogu da utiču na građane koji još nisu glasali.

Novinar TV Rain Pavel Lobkov pokazao je u reportaži da je moguće dva puta glasati – i elektronskim putem i na glasačkom mjestu, zbog čega je saslušavan u policiji.

Na društvenim mrežama se mogu vidjeti snimci glasanja ne samo na glasačkim mjestima u institucijama, već i na klupama, na automobilima, kao i na poljskim stolovima.

11

avatar
1000
8
3
0
 
11
FaraonSo & TEKILALuxLuxMilos Radunovic
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Faraon
Gost
Faraon

Eno mu već prave piramidu.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ako nekad umrem …

Milos Radunovic
Gost
Milos Radunovic

VLADIMIR PUTIN RUSKI CAR VLADAR PLANETE ZEMLJE UNISTICE NATO I ZAPAD ZA POLA SATA

Lux
Gost
Lux

Kako si inače?

No što
Gost
No što

Čovjek raspisuje referendum,u čemu je problem? To je osnova demokratije,da se građani pitaju za promjenu ustava. Ako ga izaberu znači da im je dobar. Sve najbolje V.V.Putinu i da još dugo vodi veliki ruski narod,a dušmani krsta pravoslavnoga neka se vječno plaše

Lux
Gost
Lux

Ne bi hvalio tako da neko drugi to radi

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Ruska demokratija, čuvena …

Boki
Gost
Boki

Vala će i Srbi pripomoć’.

Molba
Gost
Molba

Dozivotni predsjednik.hahah

Lux
Gost
Lux

Dje su Milačić i Dajković da kažu da je Putin diktator? Ne, on im je idol, a drugi neko da uradi ovo ne bi zatvarali usta

Dom
Gost
Dom

Nije im on idol. On im je finansijer. I ne znam sto radi Anb da otkrije to i zatvori na dugogofmdisnje kazne izdajnike domovine.

Send this to a friend