Evropa

Putin: Rusija je spremna ugostiti ukrajinskog predsjednika

Putin

Predsjednik Vladimir Putin rekao je 22. aprila da je Rusija spremna ugostiti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za razgovore u Moskvi u bilo kojem prikladnom trenutku za njega.

Putin je ovo izjavio nakon što je Zelenski 20. aprila pozvao Putina da se sastane sa njim u regiji Donbas radi razgovora o okončanju sukoba na istoku Ukrajine.

Ukrajina je konstatovala 20. aprila da je zabilježen “značajan napredak” u pregovorima o ponovnom uspostavljanju primirja sa proruskim separatistima na istoku zemlje, gdje su se posljednjih sedmica pojačali sukobi, kao i tenzije sa Rusijom.

“Ima znatnog napretka”, po pitanju primirja, rekao je za AFP portparol ukrajinske delegacije koja učestvuje u pregovorima organizovanim virtuelno, Oleksej Arestovič.

Međutim na frontu napetosti ne popuštaju i civili strahuju da će se nastaviti teški sukobi, piše AFP.

Prekid vatre u velikoj mjeri je ipoštovan u drugoj polovini 2020. godine, ali je od početka godine ponovo počeo da se krši i izbijali su sve češće sukobi između snaga u Kijevu i separatista, za koje se vjeruje da ih vojno i finansijski pomaže Rusija.

Uporedo sa tim, tenzije sa Moskvom  su porasle koja je posljednjih nedjelja nagomilala desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom, što u Kijevu izaziva strah da se sprema velika vojna operacija.

Ukrajina optužuje Rusiju da pokušava da je uništi dok Moskva naglašava da nikom ne prijeti, ali i osuđuje ukrajinske “provokacije”.

Send this to a friend