Evropa

Rad Haškog tribunala koštao milijarde, da li je bilo vrijedno?

Iz budžeta Ujedinjenih nacija za Međunarodni sud za ratne zločine od 1993. godine na području bivše Jugoslavije odvojene su približno 2,4 milijarde dolara, a sud je dobijao i razne donacije.

Dramatični događaji iz sudnice u Hagu koji su obilježili čitanje presude šestorici optuženih u srijedu i sama presuda, sigurno će još dosta dugo biti predmet javnih rasprava i diskusija.

Uz procjene je li Haški tribunal donosio pravedne odluke i kakve posljedice one imaju na odnose zemalja, postoji i ono cinično pitanje: je li se sve to uopšte isplatilo? A da bi se dobio odgovor na to pitanje mora se preispitati koliko je stvarno koštalo funkcionisanje tog suda, piše tportal.hr.

Za funkcionisanje suda potrošeno oko 2,1 milijardi eura

Prema podacima dostupnim u godišnjim izvještajima suda, od 1993. godine pa do danas za njegovo funkcioniranje potrošeno je ukupno oko 2,5 milijardi američkih dolara, odnosno 2,1 milijardi eura.

Budžeti suda su se na samom početku rada odobravali ad hoc, manje-više istovremeno kad su nastajali troškovi, da bi nakon nekoliko godina konačno ušli u ritam, te su se mogli planirati unaprijed.

Najviše je za rad suda potrošeno tokom 2008. i 2009. godine, kad je Haškom sudu odobren iznos od 342,2 miliona dolara.

Kretanje finansija pratilo je i kretanje broja zaposlenih u Haškom sudu. Od nekoliko desetina zaposlenih u prvim godinama, preko hiljadu njih u razdoblju najaktivnijeg funkcionisanja suda, do današnjih nekoliko stotina.

Evo ko je sve donirao novac

Uz redovno finansiranje iz budžeta Ujedinjenih nacija, Tribunal je primao i donacije u novcu i raznim drugim vrstama pomoći i to od raznih država, institucija i organizacija.

Među onima koji su davali novčane donacije nalazi se niz očekivanih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država, koje su donirale barem 16 miliona dolara ili Kanade sa više od dva miliona dolara, a u tom rangu se nalaze i donacije Italije i Holandije.

No, među donatorima ima i nešto manje očekivanih stavki. Direktnu donaciju sudu od 2,5 miliona dolara uputila je Malezija, a milion dolara donirao je i Pakistan. Saudijska Arabija takođe je bila velikodušna sa 300 hiljada dolara, a na samom početku rada suda simboličnu donaciju od 500 dolara uputila je i Namibija.

Donatori su bili i razne organizacije i institucije, kao što su Univerzitet Utreht, Fondacija McArthur, Fondacija Rockefeller, te Otvoreno društvo mađarsko-američkog investitora i milijardera Džordža Soroša.

Da li je sve to bilo vrijedno?

Procjena o tome je li utrošenih 2,5 milijardi dolara na rad Haškog tribunala bilo opravdano ili ne, vraća se na etiku i diskusiju o tome koliko vrijedi pravda i je li ona uopšte zadovoljena, bez obzira na cijenu.

Šta vi mislite?

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Balkanija
Gost
Balkanija

Sigurno da je bilo vrijedno za žrtve, a svi koji se osjećaju nepravedno osudjeni je samo dokaz kako su mnogi na Balkanu za idelogiju da opet 100.000 ljudi žrtvuju zbog neke glupe ideologije.Samo postavljanje pitanje je dokaz da nešto nije u redu sa našim narodima na Balkanu.Dali je vrijednije 130.000 hiljada mrtvih(broj žrtva otprilike 90-tih) ili 2 milijarde je po… Više »

ĐURO
Gost
ĐURO

Sigurno da nije.Kao interesna svera Ruskog uticaja ( pa oni su nas oslobodili ) nije ni trebalo da se sudi u Hagu.Zna se ko ga je postavio Vatikan i Njemci.

Send this to a friend