Evropa

Radiće bukvalno do smrti? Rusi ljuti zbog penzione reforme

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi da podigne starosnu granicu za penzionisanje, na 60 godina za žene i 65 za muškarce. U zemlji, u kojoj muškarci prosječno žive 66 godina, to nije dobro prihvaćeno.

Marina Nikolajeva (53) izgubila je posao prošle godine i ne može pronaći novo radno mjesto jer poslodavci preferiraju mlađe.

“Ne žele da me zaposle zbog mojih godina”, ističe žena, koja bi prema postojećim zakonima trebalo da se penzioniše za dvije godine. Ali sada vlada želi to da promijeni. Nikolajeva kaže da je “kategorično protiv” toga.

“Imam mnogo prijatelja i niko ne kaže da je za to”.

Mnogi Rusi protive se državnom planu da se podigne dob za penzionisanje za barem pet godina. Predsjednik Rusije podržao je tu mjeru nedavno na televiziji, priznajući da je “neugodna”.

Putin, koji ima 65 godina, smatra da se granica za žene treba podići na 60, a za muškarce na 65 godina, jer se Rusija nosi sa “ozbiljnim demografskim problemima”, a penzioni sistem je pod sve većim pritiskom.

Pošto je očekivana dužina života za Ruse 66 godina, očekuje se da njih 43 odsto neće doživjeti penziju ukoliko se podigne prag. Ruskinjama je, pak, očekivana dužina života 77 godina.

Samo jedna osoba koja je razgovarala sa agencijom dpa podržala je podizanje starosne granice.

Vladimir Nikolajevič, 57-godišnji ekonomista, smatra da bi mu to omogućilo da radi duže i zaradi više nego što bi imao kad se penzioniše, jer su radnici često primorani da odu u penziju čim dosegnu zakonski prag.

“Podržavam podizanje granice za penzionisanje jer mi to daje šansu da budem na tržištu i nastavim da radim kako bih zarađivao za svoju porodicu”, istakao je Nikolajevič, koji živi u Moskvi.

Situacija je puno drugačija za Nikolajevu iz industrijskog grada Toljati, u kom je glavni poslodavac ruski proizvođač automobila AvtoVAZ, koji ima poteškoća u poslovanju.

Nikolajeva je proglašena viškom na poslu zamjenice direktora škole. Sada prima oko 4500 rubalja (oko 56,5 eura) socijalne pomoći mjesečno, a samo za režije svakog mjeseca izdvaja 4200 rubalja (oko 53 eura).

Maksim, 47-godišnji grafički dizajner iz moskovske regije, slaže se s Nikolajevom da je teško pronaći posao kada čovjek ostari.

Svoje polje je opisao kao “vrlo kompetitivno” i naglasio da je “lako zaposliti mlade ljude” za neki zadatak.

Ruski parlament već je dao preliminarnu podršku podizanju starosne granice. Ako se mjera usvoji, to će biti prvi put u 80 godina da Rusija podiže granicu za penzionisanje.

<<<Rusi izašli na ulice zbog penzione reforme, Putinu pala popularnost<<<

Plan je izazvao negodovanje širom države i ugrozio povjerenje u Putinovu vlast, pokazuju ankete. Nivo povjerenja u njega pao je sa 60 odsto prije pola godine na 48 odsto, prema podacima Levada Centra, najveće nezavisne agencije za ispitivanje javnog mnjenja u Rusiji.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend