Evropa

Raskol u pravoslavnoj crkvi pojačao tenzije između Rusije i Ukrajine

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko kaže da je vrh pravoslavne crkve spreman da prizna nezavisnost crkvi u Kijevu, uprkos protivljenju Moskve.

Ako vaseljenski (carigradski) patrijarh Vartolomej prizna nezavisnost crkve u Kijevu, na taj način će joj odobriti otcepljenje od moskovske Patrijaršije.

Ruski patrijarh Kiril se u petak sreo sa Vartolomejem u Istanbulu. Tada nisu uspjeli da riješe status kijevske crkve.

Rusija vidi Kijev kao istorijsku kolijevku Ruske pravoslavne crkve. U istočnoj Ukrajini se osjećaju tenzije između ukrajinskih vojnih trupa i pobunjenika koja podržava Rusija.

Porošenko je u tvitu naveo da je Ekumenska patrijaršija Vartolomeja “odlučila da, ne uzimajući u obzir mišljenje Moskve, da pravo svim državama da formiraju sopstvenu crkvu”.

“Na prvom mestu, pravo je Ukrajine da uspostavi lokalnu crkvenu zajednicu Ukrajinske pravoslavne crkve.”

Portparol kijevske Patrijaršije je na Fejsbuku napisao da proglašenje nezavisnosti na dobrom putu.

“Ekumenski patrijarh je objasnio ruskoj delegaciji da je odluka donijeta i da su pokrenute sve neophodne procedure”, napisao je arhiepiskop Jevstrati Zorja.

Oko čega postoje nesuglasice?

Tenzije u Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi počele su poslije pada Sovjetskog saveza 1991. godine. Ukrajina je proglasila nezavisnost, a s padom komunizma došlo je do velikog oživljavanja hrišćanstva.

Ruska pravoslavna crkva je, vjekovima unazad, i prije Sovjetskog saveza, prepoznata od ruske države – a interesi crkve nerijetko su se poklapali sa interesima cara.

Oživljavanje ruskog nacionalizma pod Borisom Jeljcinom, a potom i Vladimirom Putinom, ponovo je uzdiglo autoritet crkve, kao i odlučnost da zadrži upravljanje ukrajinskim crkvama.

Tokom ranog srednjeg vijeka, hrišćanstvo se iz Kijevske Rusije (iz koje je nastala ruska država) proširilo na ostatak Rusije.

Danas u Kijevu postoje tri ogranka pravoslavne crkve:

-Kijevska Patrijaršija, koju vodi mitropolit Filaret, a koju Moskva ne priznaje
-Ukrajinska pravoslavna crkva, u sklopu Moskovske Patrijaršije
-Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva, koja nije pod kontrolom Moskve od Drugog svjetskog rata

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Logicno
Gost
Logicno

28 kanon kaze da se svaka crkva prostire u granicama svoje drzave. Tako da sve drzave nastale sukcesijom drzave prethodnice ima pravo prema crkvenom kanonu da pokrene proceduru i osamostaljenja crkve odnosno dobijanja autokefalne crkve. Tako da politika kako Ruske tako i Srpske crkve jeste po svaku cijenu da sprijeci osamostaljenje pravoslavnih crkava u drzavama koje su nekad bile pod… Više »

brainsprinter
Gost
brainsprinter

Sta kaze Miras tenda?

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Isto kao i sekta spc u Crnoj Gori…

Send this to a friend