Evropa

Rasplet afere: Studentkinja iz BiH srušila austrijsku vladu zbog lične osvete

Foto: Twitter

Studentkinja poljoprivrede iz Bosne i Hercegovine “glumila” je navodnu nećaku ruskog milijardera u “Ibica aferi”, tvrdi bečki dnevnik “Kronen cajtung”.

<<<Skandal u Austriji: Vicekancelar nudi povlastice nećaki ruskog milijardera<<<

<<<Izglasano nepovjerenje Vladi Sebastijana Kurca<<<

List navodi da su organizatori klopke za Štrahea unajmili Bosanku koja je za svoje glumačke sposobnosti dobijala dnevnicu u visini između 6.000 i 7.000 eura.

U organizovanje klopke, prema listu, bile su umiješane četiri osobe – pored već poznatog bečkog advokata iranskog porijekla i detektiva, tu su bila još dva eksperta za bezbjednost, koji su bili zaduženi za proizvodnju video snimka koji je izazvao političku krizu u Austriji.

Motiv za postavljanje klopke Štraheu bili su lična osveta, kao i odbijanje slobodarske politike.

Jedan tjelohranitelj advokata je znao detalje iz privatnog života Štrahea i na osnovu tih informacija je tražena djevojka koja bi navela Štrahea da upadne u klopku.

Najprije se govorilo da se radi o Letonki, ali sada se ispostavilo da se radi o Bosanki koja zna više stranih jezika i koja je uspješno glumila nećaku ruskog milijardera.

Zanimljivo je da nju nije razotkrila supruga Johana Gudenusa, desne ruke Štrahea, Tajana, koja je porijeklom iz RS.

Inače državno tužilaštvo pokrenulo je istragu oko “Ibica afere” i saopštilo je da se vodi istraga u svim smjerovima u vezi proizvodnje video snimaka.

Afera oko doskorašnjeg austrijskog vicekancelara i dalje je u žiži interesovanja u Austriji, te se pojavljuju nove spekulacije da je njegov najbliži saradnik Johan Gudenus za pare povezao “šefa” sa navodnom nećakom ruskog milijardera zbog koje je završio političku karijeru.

Prema glasinama je Gudenus “iskeširao” 200.000 eura za povezivanje navodne milionerke sa Štraheom na Ibici.

Bečki advokat Ramin Mirfakrai i detektiv Tomas Hesentaler iskovali su plan kako da dođu do tadašnjeg šefa FPO i postave mu klopku.

Oni su, preko jedne Srpkinje, koja se druži godinama sa porodicom Gudenus, najprije prišli Gudenusu, angažujući jednu Ruskinju koja je tvrdila da želi od njega da kupi nekretninu.

Prema pisanju “Esterajh” tvrdi se da je primio akontaciju od 200.000 eura i kasnije dodatnih 200.000 eura u zlatu.

Gudenus je to negirao i tvrdi da nije dobio niti jedan euro.

Ono što je izvjesno je da iza video snimaka, na kojima Štrahe navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, stoje advokat i detektiv, a sada se ispostavilo da je sav materijal od njih otkupilo jedno njemačko udruženje.

Advokat je bio zadužen za prodaju materijala i još je 2017. nudio djelove tog materijala, ali niko u Austriji nije želio da ga kupi.

Uoči izbora za Evropski parlament, dvije godine od snimanja, dogovorili su preko Njemačke da objave materijal.

Detektiv je preko svojih kontakata u njemačkim medijima tražio kupce.

Jedno udruženje je taj materijal platilo 600.000 eura i potom ga proslijedilo njemačkom magazinu “Špigel” i dnevniku “Zidojče cajtung”.

Prema njemačkim medijima radi se o udruženju “Centar za političku ljepotu”, koje se o tom slučaju ne izjašnjava.

Send this to a friend