Evropa

Rast radioaktivnosti na sjeveru Evrope, ne zna se šta je uzrok

Vlasti nordijskih država saopštile su da su ovog mjeseca registrovale povećan nivo radioaktivnosti u sjevernoj Evropi, a holandski zvaničnici su naveli da bi izvor mogao biti na zapadu Rusije i da to može značiti “oštećenje na gorivu nuklearne elektrane”.

Ruska agencija TASS je prenijela izjavu portparola državne nuklearne korporacije Rosenergoatom koji je rekao da dvije nuklearne elektrane na sjeverozapadu Rusije nijesu prijavile nikakve probleme.

Elektrane Lenjingrad i Kola, jedna u blizini Sankt Peterburga a druga blizu Murmanska, “funkcionišu normalno, a nivo radijacije je u okviru predviđenog”, prenio je TASS.

Norveška, švedska i finska tijela zadužena za praćenje radijacije i nuklearne bezbjednosti su saopštila da su registrovala male količine radioaktivnih izotopa bezopasnih po ljude i životnu sredinu u djelovima Finske, juga Skandinavije i na Arktiku.

Švedska Agencija za radijacionu bezbjednost navela je da “nije moguće potvrditi šta je uzrok povećanog nivoa” radioaktivnosti, niti odakle su došli oblaci koji u sebi nose izotope.

Ni finske ni norveške agencije nijesu spekulisale o izvoru radijacije.

Samo je holandski Nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu iznio svoju analizu da su izotopi došli iz Rusije.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
Ko? Ja!So & TEKILAmariusgagi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Da nije 5G?

marius
Gost
marius

A ne cude me ni zemljotresi, ni radijacija nit virusi. One silne probe nuklearnih bombi, dobro ne donose, u to sam vise no siguran.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

počnemo da umiremo polako čim se rodimo.

gagi
Gost
gagi

Tako je bilo u pocetku sa Cernobiljom,lazavi Rusi su sve “drzali pod kontrolom”a dobro znamo sto se tada desilo,no valjda nece biti “novog”Cernobilja.

Send this to a friend