Evropa

Razlaz bivših saveznika: Varufakis neće podržati Ciprasa, smatra da je glumac

Grčki premijer Aleksis Cipras neće moći da računa na podršku svog bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa, koji je danas isključio mogućnost bilo kakvog saveza sa vladajućom ljevičarskom Sirizom pred parlamentarne izbore zakazane za 7. jul.

Varufakis, čija stranka MeRA25 nije uspjela da osvoji mjesto u Evropskom parlamentu na izborima održanim 26. maja, izjavio je za list Katimerini da neće podržati Ciprasa, čija je Siriza pretrpjela poraz na evropskim izborima.

“Zašto dati glasove poslanicima Sirize koji su glasali za memorandume tokom dužničke krize? Cipras je kao glumac koji hoda po pozornici i igra ulogu laži”, dodao je bivši ministar.

Siriza na vlasti od 2015. godine osvojila je 23,7 odsto glasova na evropskim izborima, manje od opozicione Nove demokratije (ND) koja je dobila 33,1 odsto glasova.

Prema anketama pred prevremene parlamentarne izbore, ND bi osvojila najviše glasova, 31,2 odsto, a Siriza 23,5 odsto.

Varufakis je u martu 2018. godine osnovao stranku MeRA25, koja je dobila 2,99 odsto glasova ; na evropskim izborima, nedovoljno za mesto u Evropskom parlamentu.

Bivši ministar koji želi da ima ulogu u budućem političkom životu Grčke, rekao je da je spreman na razgovore sa ND posle izbora.

Varufakis (58) je imenovan za ministra finansija posle pobede Sirize na izborima u januarau 2015. godine, ali je na toj funkciji ostao do početka jula te iste godine usred pregovora Grčke i njenih kreditora o finansijskoj pomoći.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
samoreciaaa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Normalno da je glumac i nista nije uradio sto je obecao ,uostalom takvi su svi u banana drzavama . Malo je nezavisnih drzava u svijetu i mozda pokoja koja drzi do sebe ali to nije ni cijelih 20, ostale kolonije sa podguznim vlastima.

Send this to a friend