Evropa

Rusi su oslobodili 200 ukrajinskih boraca u zamjenu za ovog čovjeka

Viktor Medvedčuk
Viktor Medvedčuk

Proruski ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk, koji je uhapšen još u aprilu, razmijenjen je s Rusijom u sklopu razmjene zarobljenika, kaže ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je rekao da se 200 ukrajinskih zatvorenika vratilo kući u zamjenu za Medvedčuka.

“Prvo nam je ponuđeno da vratimo 50 naših ljudi u zamjenu za jednog od onih u pritvorskom centru Službe sigurnosti Ukrajine. Razgovarali smo. Insistirali smo. Broj od 50 porastao je na 200”, rekao je Zelenski.

Vasil Maliuk, vršilac dužnosti šefa ukrajinske sigurnosne službe, rekao je da Medvedčuk “nije samo kum Putinovom djetetu već i evidentiran kao izdajica”.

“Štoviše, dok smo radili na slučaju Medvedčuk, neutralisali smo višestruke agenturne mreže, uhapsili višestruke izdajice i primili mnogo vrijednih informacija koje koristimo za protivobavještajne poslove i koje će nas približiti našoj pobjedi”, dodao je Maliuk.

Ko je još razmijenjen?

Pet ukrajinskih zapovjednika bilo je uključeno u razmjenu zarobljenika, kao i 55 zatvorenika koji će biti poslati u Rusiju, rekao je Zelenski.

Nije jasno jesu li svi zatvorenici Rusi ili proruski orijentisani, ali Zelenskij ih je opisao kao ljude “koji su se borili protiv Ukrajine i one koji su izdali Ukrajinu”.

“Među onima koji su juče oslobođeni iz zarobljeništva je 108 boraca Azova i drugih formacija”, rekao je Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog.

Riječ je o borcima iz kontroverznog bataljona Azov, dijela Nacionalne garde Ukrajine, koje je Rusija ranije nazvala neonacistima. Jermak je takođe rekao da je među razmijenjenima bilo 10 stranaca.

Među oslobođenima i Vjekoslav Prebeg

Među oslobođenima je i Hrvat Vjekoslav Prebeg. On je već s devetoricom drugih stranih državljana avionom sletio u Saudijsku Arabiju.

“Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova obavještava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, danas oslobođen te će sjutra biti u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i sarađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovoj posjeti Ukrajini u maju. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja”, saopštili su juče iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

Zarobljen kod Mariupolja, prijetila mu smrtna kazna

Prebeg je zarobljen kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna. U avgustu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđanom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici. Hrvatska vlada je ranije objavila da je u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

Ko je Medvedčuk?

Viktor Medvedčuk rođen je 1954. u Sibiru, gdje su mu roditelji bili prognani nakon što mu je otac bio osuđen zbog saradnje s nacistima tokom okupacije Ukrajine. Radio je kao advokat, a kasnije je ušao u politiku.

Medvedčuk je čelnik Opozucuine platforme za život, najveće opozicione stranke u Ukrajini. U martu je stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenski suspendovao zbog povezanosti s Rusijom. Spominjao se kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju da Rusija uspije zauzeti grad. Medvedčuk kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin kum njegovoj kćeri.

Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Bogatstvo od pola milijarde dolara

Medvedčuk je poznat kao jedan od najvećih protivnika Evropske unije, koju je jednom prilikom uporedio s nacističkom Njemačkom. Optuživan je za organizaciju protesta podrške Rusiji i ondašnjem predsjedniku Janukoviču, ali nikad nisu pronađeni dokazi za takve tvrdnje.

Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na pola milijarde dolara.

Vlasnik je megajahte The Royal Romance, duge 92 metra, koja je godinama bila usidrena u centru Rijeke. Prije nekoliko sedmica ta jahta, kako je tada pisao Novi list, napustila je riječku luku i otišla na dok u Trogiru.

“Odmarao s Putinom”

Magazin Time objavio je u februaru, prije invazije, članak o prijateljstvu između Medvedčuka i Putina. Ovo je dio članka:

“Odmaraju zajedno na Crnom moru. Posluju. Oni su opsjednuti vezama između svojih zemalja i zapadnih sila koje vide kao sile razdora.”

“Naš odnos se razvijao više od 20 godina. Ne želim reći da iskorištavam tu vezu, ali moglo bi se reći da da”, rekao je Medvedčuk.

“Putin bi isto mogao reći i za Medvedčuka. Kao vodeći glas ruskih interesa u Ukrajini, Medvedčukova politička stranka najveća je opoziciona snaga u parlamentu, s milionima pristalica. Tokom protekle godine ta se stranka našla na udaru. Medvedčuk je u maju optužen za izdaju i stavljen u kućni pritvor u Kijevu. Prošlog mjeseca SAD je optužio njega i njegove saveznike za planiranje državnog udara uz pomoć ruske vojske”, pisao je Time.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
TivćaninTata
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tivćanin
Gost
Tivćanin

Rusi su tvrdili da im je nebitan.

Tata
Gost
Tata

To je sustina rada, sirotinjo gini i bori se… Kako se osjeca vojnik koji lezi tamo zarobljen i nada se necemu a cuje kako za ovoga glavonju daju 200 zarobljenih

Send this to a friend