Evropa

Rusi u nedjelju biraju predsjednika, Putin ubjedljivi favorit

U Rusiji se u nedjelju održavaju predsjednički izbori, na kojima se nadmeće osam kandidata, a ubjedljivo najveće izglede za pobjedu ima aktuelni predsjednik Vladimir Putin, koji prema anketama uživa podršku oko 80 odsto ruskih građana – što bi mu lako moglo donijeti još jedan šestogodišnji mandat.

Putin, koji je prvi put izabran za predsjednika 2000, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat, a građane je juče pozvao da izađu na birališta kako bi se uzelo u obzir mišljenje svakog od njih u definisanju budućnosti zemlje, prenosi Tass.

“Od volje naroda i volje svakog građanina Rusije zavisi koji put će naša zemlja izabrati, a od toga zavisi i budućnost Rusije i naše djece”, poručio je Putin u sinoćnom televizijskom obraćanju glasačima, istakavši da su Rusi uvijek sami odlučivali o svojoj sudbini, prema svojoj savkesti i iz ljubavi prema istini, pravdi i otadžbini.

Među ostalim predsjedničkim kandidatima su lider Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, biznismen Pavel Grudinin kao kandidat Komunističke partije, zatim suosnivač stranke Jabloko Grigorij Javlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, TV voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak – koju je nominovala Građana inicijativa – i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin.

AP ocijenjuje da je, i pored toga što se Putinu “široko smiješi” pobjeda, Kremlj zabrinut zbog apatije medju glasačima te da nastoji da podstakne što veću izlaznost kako bi Putinova pobjeda bila što impresivnija.

Predsjednik je, primjećuje američka agencija, tokom predizborne kampanje proputovao cijelu zemlju obećavajući povećanje plata, modernizovanje sistema zdravstvene njege i obrazovanja, kao i izdvajanje više sredstava za infrastrukturu.

Asossiated press navodi da neki Kseniju Sobčak, inače kćerku nekadašnjeg Putinovog zaštitnika, vidi kao “projekat Kremlja” s ciljem da se glasanju da “demokratski spoljni sjaj”, a redovi kritičara Kremlja brže podijele.

Sobčak je, međutim, negirala da je u bilo kakvom dosluhu s Kremljom i izrazila spremnost za saradnju s Putinovim glavnim protivnikom, liderom opozicije Aleksejem Navaljnim, kome je zabranjeno da učestvuje u izbornoj trci zbog osuđujuće presude koju mnogi smatraju politički motivisanom.

Navaljni je, s druge strane, pozvao na bojkot glasanja u nedjelju, a na video-snimku objavljenom u četvrtak uveče na YouTube ismijao je Kseniju Sobčak i druge kandidate koje je opisao kao “klovnove kojima manipuliše Kremlj”, istovremeno pozivajući svoje pristalice da izađu na ulice i zatraže promjene.

Foto: Twitter

Rojters predviđa da će Rusi Putinu u nedjelju povjeriti još jedan mandat i “time mu odati priznanje što se u ime Rusije odupire zapadnim vladama koje ga vide kao opasnog autokratu”.

Ankete pokazuju da je Putin (65) u ogromnom vodjstvu nad ostalim kandidatima uoči izbora u nedelju, što mu gotovo zasigurno garantuje reizbor na čelo zemlje.

“To će značiti da je Putin skoro četvrt vijeka na vlasti, što je prilično dugoviječan mandat među kremaljskim liderima, imajući u vidu da je duže od njega do sada vladao samo Josif Staljin”, navodi britanska agencija.

Ipak, i Rojters ocijenjuje da bi na Putinov izborni trijumf sjenku mogla da baci samo apatija među glasačima koja bi mogla da dovede do niske izlaznosti, ili pak mogućnost da manjina Rusa koji se Putinu glasno protive izađe na ulice u znak protesta protiv onog što opisuje kao “nedemokratsku farsu”.

Britanska agencija navodi i da je, tokom izborne kampanje u kojoj je uživao veliku prisutnost na državnoj televiziji, Putin sebe prikazao kao jedinu osobu koja može da odbrani nacionalne interese Rusije u neprijateljskom svijetu.

Putinove pristalice, navodi se u analizi, ukazuju na rusku vojnu interevenciju u Siriji i pripajanje Krima 2014. kao na dokaz Putinovog patriotizma, i tvrde da su američke i evropske sankcije uvedene zbog ukrajinske krize “cijena vrijedna plaćanja”.

Osvrnuvši se na nedavni spor Moskve s Londonom u vezi sa tvrdnjama da je Kremlj koristio nervni agens da otruje ruskog dvostrukog agenta u engleskom gradu Solsberiju, Rojters ocijenjuje da taj slučaj nije ugrozio Putinovu reputaciju.

Istovremeno, ova agencija upozorava da bi još jedan šestogodišnji mandat Putina stavio pred mnogobrojne izazove, kao što je posustajanje ruskog BDP-a zbog niskih cijena nafte i efekata zapadnih sankcija.

Francuski “L’Monde”, takođe, ocijenjuje da je Putinu pobjeda praktično osigurana, a da jedinu neprijatnost Kremlju stvara opasnost od niske izlaznosti.

Pariski dnevnik ističe da je Kremlj, da ne bi odvratio pažnju birača sa izbora, do sada pazio da ne reaguje pretkerano pred optužbama Zapada u slučaju trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke.

Komentarišući dosadašnjih 18 godina Putinove vlasti, list ocijenjuje bilans kao “iznijansiran” pri čemu je, kako navodi, poboljšanje standarda ruskih građana u prva dva mandata danas u sjenci finansijskih kriza, sankcija i zavisnosti od kursa nafte, “iz kojih Rusija nikada nije izašla uprkos obećanjima”.

Glasanje če početi već u subotu u 20 sati po griničkom vremenu na krajnjem istoku Ruske Federacije – odnosno u 8 sati u nedelju po lokalnom vremenu – i obuhvatiće 11 vremenskih zona, pri čemu će birališta u baltičkoj enklavi Kalinjingradu biti zatvorena u nedelju u 19 sati po griničkom vremenu.

Izbore će, kako je najavljeno, pratiti 400 stranih novinara, a ukupno 13.200 novinara širom Rusije, navodi Tass.

Takođe, glasanje će posmatrati šest međuparlamentarnih organizacija i oko 150 međunarodnih posmatrača.

Send this to a friend