Evropa

Rusija, najveće vojne vježbe poslije Hladnog rata

Vojne vježbe "Vostok" u Sibiru

Vježbe “Vostok 2018” održavaju se na istoku Sibira, gdje će 3.200 svojih vojnika uputiti i Kina, zajedno sa brojnim oklopnim vozilima i avionima. Vojnici iz Mongolije će, takođe, učestvovati na vježbama, koje će trajati do 17. septembra.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će 36.000 tenkova i drugih oklopnih vozila učestvovati na vježbama, zajedno sa 1.000 letjelica i 80 brodova.

Vježbe će biti održane na pet vojnih poligona, u četiri vazduhoplovne baze i u Japanskom moru, Beringovom moreuzu i Ohotskom moru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vježbe opravdane imajući u vidu “agresivne i neprijateljske” stavove prema Rusiji.

Prema riječima načelnika Generalštaba ruske vojske, generala Valerija Gerasimova, današnji i sjutrašnji dan posvećeni su planiranju i pripremi, dok će prave operacije početi u četvrtak i trajati pet dana, prenosi BBC.

Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov ranije danas je rekao da sjevernokorejski lider Kim Džong Un neće doći na velike vojne vježbe “Vostok 2018”.

“Ne, nisam čuo za to”, naveo je Ušakov odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Kim dođe na vježbe, prenosi Tas.

Vježbe neće biti održane u blizini spornih Kurilskih ostrva, napominju iz Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je rekao kineskom kolegi Si Đinpingu u Vladivostoku da su odnosi Moskve i Pekinga zasnovani na povjerenju u oblastima koje se kreću od politike do bezbjednosti i odbrane.

Poslednje ruske vežbe sličnog obima održane su 1981, tokom Hladnog rata, ali će u “Vostok 2018” učestvovati više vojnika.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend