Evropa

Rusija nastoji da utiče na izbore za EP?

epa06302440 Graphics of Facebook pages created by the Russian troll factory are displayed during the House (Select) Intelligence Committee hearing on 'Russia Investigative Task Force: Social Media Companies' on Capitol Hill in Washington DC, USA, 01 November 2017. EPA-EFE/SHAWN THEW

Obavještajne službe Evropske unije prate ruske napore za uticajem na evroparlamentarne izbore koji kreću 23. maja, navodi se u izvještaju koji je vidjela njemačka novinska agencija DPA.

Napori uključuju korištenje društvenih mreža i televizijske mreže Russia Today kojima žele da podrže Rusima prijateljske, a Evropskoj uniji sporne stranke na izborima, navode obavještajne službe.

Ciljana skupina ruskih pokušaja su mladi ljudi.

U nekim slučajevima cilj je samo posijati sumnju u važnost Evropskog parlamenta i smanjiti odaziv na izborima, koji se održavaju od 23. do 26. maja.

Rusija negira optužbe

Agenti obavještajnih službi ističu da su ruski napori manje vidljivi nego za vrijeme američke predsjedničke kampanje 2016. ili izbora u Francuskoj u maju 2017. godine.

Rusija je hakirala elektroničku poštu uglednih demokrata u Sjedinjenim Državama kako bi naštetila kandidaturi Hilari Klinton. U Francuskoj su podržavali krajnje desnu populističku kandidatkinju Marin Le Pen.

Ruska vlada je izričito odbacila sve optužbe.

Rusija ne nastoji da utiče na evropske izbore niti ima namjere to da čini na nekim drugim izborima, rekao je za DPA ruski ministar vanjskih poslova.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Prcko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prcko
Gost
Prcko

Sve ozbiljne obavještajne službe svijeta to rade. Neke su uspješne, a neke su ruske i srpske.

Send this to a friend