Evropa

Rusija optužila SAD da podstiče revoluciju u Bjelorusiji

Rusija je optužila Vašington da pokušava da podstiče revoluciju u Bjelorusiji, gdje je danas poslala svog ministra odbrane Sergeja Šojgua na razgovore o vojnim vezama između dvije zemlje.

Šef ruske Službe za spoljne obavještajne poslove (SVR) Sergej Nariškin optužio je Vašington da “iz sjenke” radi na svrgavanju Lukašenka u puču, što je jedna od najjačih retorika Moskve u vezi sa krizom do sada, prenosi Rojters.

“Govorimo o loše prikrivenom pokušaju organizovanja još jedne ‘šarene revolucije’ i ‘antiustavnom puču’ čiji ciljevi i zadaci nemaju nikakve veze sa interesima građana Bjelorusije“, rekao je Nariškin, prenijela je novinska agencija RIA.

Nariškin je optužio Vašington da finansira antivladine blogere i obučava aktiviste putem nevladinih organizacija, te da podržava druge, uključujući opozicionu liderku Svetlanu Tihanovskaju, koja je izbjegla iz zemlje u Litvaniju.

„Prema informacijama kojima SVR raspolaže, Sjedinjene Države igraju ključnu ulogu u Bjelorusiji“, rekao je.

Rusija je dugo krivila Zapad za revolucije poput revolucije ruža u Gruziji 2003. godine, Narandžaste revolucije u Ukrajini 2003-2004. godine, za koje kaže da je Zapad podržao demonstrante.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je u Bjelorusiju danas gde je razgovarao sa Lukašenkom, koji je rekao da je od Putina zatražio da Bjelorusiji isporuči nekoliko vrsta oružja. Nije precizirao koje je oružje zatražio od Putina.

Rusija i Bjelorusija trenutno zajedno sprovode vojne vežbe, koje traju do kraja septembra. Lukašenko je rekao da bi dvije zemlje trebalo da planiraju više vježbi takve vrste.

Inače, Lukašenko je otputovao u ponedjeljak u Rusiju na svoje prve razgovore sa predsjednikom Vladimirom Putinom od početka krize, vrativši se u zemlju sa zajmom od 1,5 milijardi dolara za podršku njegovoj ekonomiji.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Nixon
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nixon
Gost
Nixon

Redom se krave lizu, karma je kuckam.

Send this to a friend