Evropa

Rusija poručila Zapadu: Bitka za Normandiju nije bila odlučujuća

Drugi svjetski rat je već bio odlučen pobjedama Crvene armije, pogotovo u Staljingradu i Kursku, tvrdi Moskva.

Rusija je poručila Zapadu da iskrcavanje u Normandiji 1944. godine nije bilo odlučujuće za kraj Drugog svjetskog rata i da ulogu zapadnih saveznika ne treba preuveličavati.

Govoreći na sedmičnoj konferenciji za novinare, portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odala je počast poginulima na Zapadnom frontu i dodala da Moskva uvažava ratne napore Zapada.

“To, naravno, ne treba preuveličavati. Pogotovo istovremeno ne umanjivati titanske napore Sovjetskog saveza, bez kojih pobjede jednostavno ne bi bilo”, rekla je.

Sovjetski savez je izgubio je više od 25 miliona ljudi u takozvanom Velikom domovinskom ratu i Moskva je pod predsjednikom Vladimirom Putinom počela obilježavati pobjedu velikim vojnim paradama na Crvenom trgu.

“Kao što kažu istoričari, iskrcavanje u Normandiji nije bilo odlučujuće za ishod Drugog svjetskog rata i Velikog domovinskog rata. On je već odlučen pobjedama Crvene armije, pogotovo u Staljingradu (krajem 1942. godine) i Kursku (sredinom 1943. godine)”, kaže Zaharova.

U prvim satima 6. juna 1944. godine više do 150.000 savezničkih vojnika isplovilo je iz Portsmoutha i okolnih mjesta i počelo zračni, kopneni i pomorski napad na Normandiju, koji je rezultirao oslobađanjem zapadne Evrope od nacista.

Invazija, kodnog imena “Operacija Overlord”, i dalje je najveća pomorska akcija u historiji, u kojoj je sudjelovalo gotovo 7.000 brodova duž 80 kilometara sjeverne francuske obale.

Moskva, koja se do Dana D tri godine borila protiv njemačkih snaga na istočnom frontu i od 1943. godine postupno ih potiskivala, pozivala je tadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla da otvori drugi front još od augusta 1942. godine.

Čekali da Njemci oslabe na istoku

“Čekali su da njemačka vojna sila maksimalno oslabi na istoku, da bi smanjili gubitke na zapadu”, rekla je Zaharova.

Britanska kraljica Elizabeta pridružila se u srijedu u Portsmouthu svjetskim čelnicima, uključujući Donalda Trumpa i Angelu Merkel, na obilježavanju 75. Godišnjice Dana D.

Kraljica, princ Charles, predsjednici i premijeri ustali su kako bi aplaudirali veteranima u uniformama punih medalja, dok su stajali na velikoj pozornici pokraj počasne garde nakon što je prikazan film o iskrcavanju u Normandiji.

4

avatar
1000
2
2
0
 
3
Sramota zivaVesnasveti tajoBoss
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sramota ziva
Gost
Sramota ziva

Tačno Zaharova kao i uvjek! Licemjerni zapad se prosipa kao i uvjek.

Boss
Gost
Boss

Oba fronta su za Njemce bili preveliki udarac. Ipak, glavni garant za pobjedu u ratu su obezbjedili gospodin Albert Ajnstajn kao osoba koja je izumila formulu za atomsku bombu i Julius Oppenheimer kao vođa projekta Menhetn koji je napravio atomsku bombu. Kada je atomska bomba bila napravljena, sve je bilo jasno, ukoliko se nacisti ne predaju do kraja 1945 godine,… Više »

sveti tajo
Gost
sveti tajo

Dobro zapažanje ,samo da te ispravim ,Njemacka je kapitulirala padom Berlina i samoubistvom Hitlera atomska bomba mu nije bila toliko prijetnja.i još jedno ispravljanje Neka je laka crna zemlja svim nevinim žrtvama toga rata,kao i svima koji su prinudno borili radi odbrane od okupatora.

Vesna
Gost
Vesna

Da nije bilo Rusije, Amerika ne bi imala odriješene ruke za pravljenje atomske bombe. Bitan detalj, ostalo se slažem.

Send this to a friend