Evropa

Rusija pravi Las Vegas na Krimu, ne zna se ko je investitor

Foto: Wikipedia

Na Krimu će sljedeće godine biti otvorena zona sa kockarnicama po uzoru na kazina Las Vegasa. Kako je najavio šef regije Sergej Aksenov, projekat koji je najavljen još 2014. godine, sada je dobio zeleno svijetlo.

Otvaranje je najavljeno za septembar naredne godine, dok će zemljište biti izdvojeno do sljedećeg meseca, rekao je Aksenov za “Tass”.

“Veliki operater je spreman da investira u projekat. Ima određenih problema, uglavnom vezane za zapadne sankcije, zbog čega postoji potreba da se ostane anoniman o tome ko će to učiniti”, rekao je Aksenov.

Ilustracija, foto: Pixabay

Ipak, neimenovani graditelj kazina spreman je da uloži osam milijardi rubalja, što je oko 150 miliona dolara.

Kazina su od 2009. godine zabranjena u Rusiji, osim u četiri posebne zone za igru, a mnoga podzemna kockarska mjesta su u međuvremenu zatvorena. Ali, Krim će sada postati peta zona u kojoj će posjetioci moći da se kockaju.

“Sigurni smo da će kockarska zona postati neka vrsta atrakcije, što će omogućiti izgradnju dodatne infrastrukture oko nje. Ključni prihodi sigurno neće biti od samih kazina, već od hotela, restorana i prodavnica koji će se graditi okolo”, rekao je ministar ekonomije Krima Andrej Meknikov u oktobru.

Kockarska zona na Krimu prvi put je najavljena nakon aneksije poluostrva 2014. godine. Prema procjenama, Rusija će od projekta zarađivati oko 500 miliona dolara godišnje, piše “RT”.

Send this to a friend