Evropa

Rusija se priprema za sajber rat, nakratko će se isključiti sa interneta

Moskva

Rusija planira da se nakratko isključi sa interneta u sklopu priprema za budući sajber-rat, piše BBC.

Tokom testa, podaci koji se razmjenjuju između ruskih građana i organizacija ostaju u okviru nacionalnih granica, umjesto da se prenose internacionalno.

Zakon koji predlaže tehničke izmjene potrebne za nezavisni rad interneta stigao je u ruski parlament prošle godine.

Test treba da bude izveden prije 1. aprila, ali još nije zakazan precizan datum.

Veliki poremećaj

Predlog zakona Nacionalni program digitalne ekonomije zahtijeva od ruskih internet provajdera da garantuju da mogu da rade u slučaju da strane sile pokušaju online da izoluju zemlju.

NATO i zemlje saveznice prijetili su Rusiji sankcijama zbog sajber-napada i drugih onlajn uticaja, za čije podstrekivanje je redovno optuživana.

Mjere predložene u zakonu predviđaju da Rusija izgradi sopstvenu verziju sistema internet adresa, poznatu kao DNS, kako bi mogla da funkcioniše u slučaju da se presijeku veze do servera smještenih u intostranstvu.

Trenutno, 12 organizacija nadgledaju rut servere za DNS i ni jedna nije u Rusiji. Međutim, brojne kopije mrežnog kor adresara već postoje u Rusiji, što sugeriše da bi njeni mrežni sistemi mogli da nastave sa radom čak i kada bi bile preduzete kaznene mjere o isključenju.

Očekuje se da test obuhvati demonstraciju sposobnosti internet provajdera da usmjeravaju podatke ka tačkama rutiranja pod kontrolom vlade. One će filtrirati protok tako da podaci razmijenjeni između Rusa stignu do svog odredišta, ali da oni namijenjeni stranim računarima budu odbačeni.

Ruska vlada želi da na kraju cjelokupni domaći internet saobraćaj prolazi kroz ove tačke rutiranja. Vjeruje se da je to dio napora da se stvori sistem masovne cenzure nalik onome u Kini, koji pokušava da ukloni zabranjeni saobraćaj.

Ruske novinske organizacije objavile su da nacionalni internet provajderi načelno podržavaju ciljeve predloga zakona, ali su podijeljeni oko toga kako da ga izvedu. Vjeruju da će test izazvati „veliki poremećaj” u ruskom internet saobraćaju, navodi sajt za vijesti iz tehnologije ZDNet.

Ruska vlada obezbjeđuje novac za internet provajdere i izmjenu njihovih intfrastuktura kako bi se preusmjeravanje ispravno testiralo.

Analiza: Zoi Klajnman, BBC novinarka u oblasti tehnologije
Kako se čitava zemlja „isključi” sa interneta?

Bitno je da razumijemo kako internet radi. Suštinski, to je serija hiljada digitalnih mreža kroz koje protiču podaci. Ove mreže su povezane tačkama rutiranja – i opšte su poznate kao najslabija karika u lancu.

Ono što Rusija želi da uradi jeste da one tačke rutiranja koje upravljaju podacima koji ulaze ili ilaze iz zemlje postavi unutar svojih granica i pod svoju kontrolu – tako da onda može da podigne pokretni most do spoljnog saobraćaja ako je pod prijetnjom – ili ako odluči da cenzuriše spoljne informacije kojima ljudi mogu da pristupe.

Kineski fajervol je vjerovatno najpoznatiji alat za cenzuru na svijetu i postao je jedna sofisticirana operacija. On takođe kontroliše svoje tačke rutiranja, koristeći filtere i blokiranje ključnih riječi i određenih sajtova i preusmjeravanje veb saobraćaja tako da računari ne mogu da se povežu na sajtove koje kineska država želi da drži dalje od očiju svojih građana.

Moguće je zaobići neke fajervolove koristeći virtuelne privatne mreže (VPNs) – koje maskiraju lokaciju računara tako da filteri ne mogu da se primijene – ali neki režimi su tolerantniji od drugih. Kina ih s vremena na vrijeme suzbija, a za pružanje ili korišćenje ilegalnog VPN-a moguća je zatvorska kazna.

Neke države se povremeno slučajno same diskonektuju – Mauritanija je bila oflajn dva dana u 2018. nakon što je, vjerovatno zahvaljujući ribarskom brodu, presječen podvodni fiber optički kabl koji je toj zemlji omogućio internet.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aleks
Gost
Aleks

“Tokom testa, podaci koji se razmjenjuju između ruskih građana i organizacija ostaju u okviru nacionalnih granica, umjesto da se prenose internacionalno.” da ste procitali ikad GDPR shvatili biste da ovo cak EU trazi od svojih clanica… koliko ste neobrazovani, neinformisani, nepismeni… a jos samo dodati da ste mnogo veci poltroni.

Aleks
Gost
Aleks

“Kineski fajervol je vjerovatno najpoznatiji alat za cenzuru na svijetu i postao je jedna sofisticirana operacija. On takođe kontroliše svoje tačke rutiranja, koristeći filtere i blokiranje ključnih riječi i određenih sajtova i preusmjeravanje veb saobraćaja tako da računari ne mogu da se povežu na sajtove koje kineska država želi da drži dalje od očiju svojih građana.”

HAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA

Riki
Gost
Riki

Rusija planira sajber napad tako sto ce se iskljuciti sa interneta.
Hahahahahahahahaha
Vise ne znaju sta mlate. Bitno je svaki dan pljunuti u pravcu Rusije, da se taj sendvic zaradi.
Kako je moguce izvesti sajber napad bez interneta.

Tehno
Gost
Tehno

Riki, ne citas tekst. Ne pripremaju se za napad, vec za rat, tj. da budu spremni ako do njega dodje. Iskljucuju se sa interneta kako bi sav internet saobracaj u rusiji prebacili da ide preko njihovih rutera koje ce oni kontrolisati.

budala
Gost
budala

I nece zavisiti ni od koga! Nema da ih ucjenjuje neki Amer

Send this to a friend