Evropa

Rusija se sprema za obimne vojne vježbe u Mediteranu

Raketna krstarica Maršal Ustinov

Dvadeset pet vojnih brodova i 30 aviona učestvovaće na vojnim vježbama ruske vojske u Sredozemnom moru od 1. do 8. septembra, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“U skladu sa planom obuke ruskih oružanih snaga, vježbe velikih razmjera grupacije snaga ruske mornarice i vazduhoplovnih snaga biće sprovedene od 1. do 8. septembra 2018. u Sredozemnom moru pod rukovodstvom glavnog komandanta mornarice, admirala Vladimira Koroljova”, navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Tokom vježbi u Mediteranu, planirano je raspoređivanje više od 25 vojnih brodova i pomoćnih plovila na čelu sa raketnom krstaricom “Maršal Ustinov”, navelo je Ministarstvo.

“U međunarodnom vazdušnom prostoru, zadatke obuke izvešće oko 30 aviona, uključujući strateške bombardere nosače raketa ‘Tu-160‘ i ‘Tu-142-MK‘, kao i protivpodmorničke vojne aviona ‘II-38‘, lovce ‘Su-33‘ i avione pomorskog vazduhoplovstva ‘Su-30SM‘”, stoji u saopštenju.

Vježbe se organizuju u trenutku kada između Rusije i Zapada postoje tenzije zbog sjevernog sirijskog regiona Idliba koji je pod kontrolom pobunjenika, a gdje sirijski predsjednik Bašar al Asad priprema ofanzivu, napominje Rojters.

U međuvremenu, nove varnice i na sjeveru Evrope. Portparolka ruskog MSP-a Marija Zaharova izjavila je da su predstojeće vježbe NATO-a na sjeveru Evrope u blizini ruskih granica jasno antiruske.

“Broj masivnih vježbi širokih razmjera koje se izvode duž naših granica raste. Tako bi u oktobru i novembru vojne vježbe udruženih NATO snaga, koje će biti najveće u posljednjih 16 godina, trebalo da budu održane na norveškoj teritoriji, u Baltičkom moru i u sjevernom dijelu Atlantskog okeana”, rekla je Zaharova.

NATO je, sa druge strane, juče saopštio da velike vojne vježbe Rusije i Kine narednog mjeseca pokazuju da je Moskva i dalje fokusirana na sukob velikih razmjera, preneo je AP.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend