Evropa

Rusija sumnja u autentičnost saopštenja Julije Skripalj

Ruska ambasada u Londonu navodi da sumnja u autentičnost saopštenja koje je Skotland jard  izdao u ime ćerke bivšeg kontrašpijuna Julije Skripalj.

“Kao i ranije, želimo da budemo sigurni da je to zaista Julijino saopštenje. Gajimo velike sumnje s tim u vezi. Tekst je očigledno formulisan tako da potkrijepi zvanična saopštenja britanskih vlasti i istovremeno da isključi Julijine moguće kontakte sa spoljnim svijetom, to jest sa konzulima, novinarima, rođacima”, saopštila je Ambasada, prenosi Tass.

Julija Skripalj (33), koja je prošlog mjeseca zajedno sa ocem otrovana u Britaniji, saopštila je da ne želi ponuđene usluge ruske ambasade u Londonu, a to saopštenje je, u njeno ime, izdala britanska policija.

Julija Skripalj je u saopštenju navela da je njen otac i dalje ozbiljno bolestan, a da ona još osjeća posljedice napada nervnim gasom, prenio je Rojters.

“Imam pristupa prijateljima i porodici i znam da su mi moji kontakti u ruskoj ambasadi ljubazno ponudili pomoć na bilo koji način. Za sada, ne želim da koristim njihove usluge, ali ako se predomislim, znam koga treba da kontaktiram”, navela je Julija.

Ona je rekla i da je u bolnici u engleskom gradu Solzberiju, iz koje je u ponedjeljak otpuštena, “liječena sa očitom kliničkom stručnošću i izuzetnom ljubaznošću”.

Napomenula je da još nije dovoljno jaka da bi medijima mogla da da izjavu i navela da se komentari njene rođake ruskim medijima ne mogu smatrati njenim niti komentarima njenog oca.

“Zahvaljujujem rođaki Viktoriji što brine za nas, ali je molim da me ne posjećuje i da ne pokušava da me kontaktira, za sada”, navodi se u saopštenju Julike Skripalj.

Bolnica u Solzberiju, u koju su Julija i Sergej Skripalj prebačeni na liječenje nakon što su 4. marta nađeni u besvjesnom stanju na klupi u tom engleskom gradu, saopštila je juče da je Julija Skripalj otpuštena iz bolnice, dok je njen otac zadržan na liječenju.

Britanija optužuje Rusiju da je Skripalja otrovala nervnim agensom razvijenim u vijeme Sovjetskog Saveza, dok Rusija negira bilo kakvu umiješanost u trovanje, koje je izazvalo diplomatsku krizu između Moskve i Zapada.

Send this to a friend