Evropa

Rusima dosta lažnog mesa

Ilustracija, foto: Pixabay

Zastupnik u ruskoj Dumi Vitalij Milonov predložio je ministru industrije i trgovine Denisu Manturovu preimenovanje i jasno označavanje mesnih proizvoda sa manje od 50 odsto mesa, kao i vještačkih limunada i drugih sokova, kako bi potrošači znali šta jedu i piju i zaštitili svoje zdravlje.

Milonov upozorava da mnogi mesni proizvodi koji se prodaju u tamošnjim marketima “često nemaju nikakve veze s mesom”.

Štaviše, uvjeren je da proizvođači i prodavci takvih proizvoda “namjerno iskrivljuju njihove nazive”, čime potrošače dovode u zabludu.

“Logičan korak države u takvoj situaciji bila bi zabrana proizvođačima i prodavcima svih nivoa da koriste nazive proizvoda kojima obmanjuju potrošače”, kaže Milovov u pismu nadležnom ministru.

Ako, na primjer, kobasica sadrži manje od 50 odsto “pravog” mesa, ne bi se smjela tako nazivati, nego “imitacija kobasičarskog proizvoda”, a na etiketi bi, smatra on, trebalo da budu naznačeni i zdravstveni rizici koji mogu nastati pri učestaloj konzumaciji takve zamjenske kobasice.

Slično je po njegovu mišljenju i sa osvježavajućim napicima, mahom uvoznim, koji su zatrpali police ruskih prodavnica i koji su, upozorava, “stoprocentna hemija” koja može ozbiljno narušiti zdravlje potrošača svih dobi.

“Nije u redu kada se skup štetnih tečnih hemijskih elemenata naziva limunadom”, piše Milonov.

Za takvo nešto predlaže naziv “hemijski sintetizovani napitak”, a, kao i kod mesnih prerađevina, nužnim smatra upozorenje o zdravstvenim rizicima.

2 Komentara na "Rusima dosta lažnog mesa"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend