Evropa

Ruska advokatica traži zaštitu vlasti zbog snimka zatvorske torture

Advokatica koja je ruskom novinaru dala video snimak o brutalnom premlaćivanju zatvorenika pobjegla je iz zemlje i traži zaštitu od državnih organa zaduženih za sprovođenje zakona, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Fondacija “Javna presuda” je 23. jula saopštila da je Irina Birjukova, koja je advokat u nevladinoj organizaciji, napustila zemlju u danu kada je prošle nedjelje nezavisna Novaja Gazeta objavila video.

Birjukova je poslala pismo šefu federalnog Istražnog odbora, Aleksandru Bastrikinu, u kome poziva ruske vlasti da joj pruže sigurnost za nju i njenu porodicu, objavila je na Facebooku fondacija “Javna presuda.“

Amnesti International je takođe pozvao ruske vlasti da “odmah zaštite” Birjukovu.

Desetominutni video koji je na Internetu 20. jula objavila Novaja Gazeta, šokirao je gledaoce unutar i van Rusije i pojačao zabrinutost zbog navodnih mučenja u pritvorskim jedinicama, zatvorima i policijskim stanicama.

Video koji je objavila fondacija “Javna presuda“ snimljen je u Korektivnoj koloniji broj 1. u regiji Jaroslavljo, sjeveroistočno od Moskve, a pokazuje zatvorenika identifikovanog kao Jevgenij Makarov koji leži na stolu bez pantalona, a dva uniformisana lica mu prisilno drže ruke iza leđa. Najmanje 10 drugih uniformisanih muškaraca naizmenično udara muškarca pesnicama i gumenim pendrecima u noge i pete, dok on plače i moli ih da prestanu da ga tuku.

“Hrabra odluka Irine Birjukove da pokaže užasno zlostavljanje u kaznenoj koloniji IK-1 je posljednji primjer njene posvećenosti zaštiti drugih od mučenja i drugih vrsta zlostavljanja. Zabrinjavajuća je činjenica da ju je njen hrabri čin natjerao da napusti zemlju iz straha,” izjavila je Marija Struters, direktorka Amnesti Internationala za istočnu Evropu i Centralnu Aziju u izjavi od 23. jula.

Istražni odbor je 23. jula rekao da su identifikovani svi oficiri koji su učestvovali u premlaćivanju, a šest njih je u pritvoru. Regionalni ombudsman u oblasti JaroslavljoSergej Baburkin izjavio je 22. jula da je 17 oficira FSIN-a suspendovano zbog snimka.

Amnesty je u svojoj izjavi rekao da zaštita Birjukove i Makarova “mora da bude prioritet za ruske vlasti” i zatražio je sporovođenje “nezavisne i nepristrasne” istragu zbog pretnji advokatici i navoda o mučenju Makarova.

Novaja Gazeta je objavila da je video snimljen u junu 2017. godine.

Izvještaji o sistemskoj torturi u objektu u Jaroslavlju, i u ruskim zatvorima generalno, cirkulisali su neko vrijeme.

U aprilu 2017. Fond “Javna presuda“ objavila je da su Makarov i još dvojica osuđenika u zatvoru u Jaroslavlju – Ruslan Vahapov i Ivan Nepomnjiški – mučeni od strane stražara.

Nepomnjiški, koji je bio zatvoren nakon sukoba na protestu uoči inauguracije predsjednika Rusije Vladimira Putina 2012. godini, služio je svoju 30-odnevnu kaznu zatvoru u Jaroslavlju.

Evropski sud za ljudska prava naredio je Rusiji da detaljno ispita navode, ali je sud u Jaroslavlju presudio da nisu potrebne istrage, pozivajući se na navodni nedostatak dokaza.

“I dalje smo izuzetno zabrinuti zbog bezbjednosti Jevgenija Makarova i hiljada drugih koji su pritvoreni u ruskim pritvorskim centrima, kaznenim kolonijama i policijskim stanicama za koje su optužbe za mučenje i drugo zlostavljanje čvrste, a istrage su retke,” naveo je Amnesty International u izjavi od 23. jula.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend