Evropa

Ruska policija uhapsila tri opoziciona lidera poslije protesta u Moskvi

Na protestu protiv povećanja starosne granice za penziju u Moskvi, uhapšen je jedan od glavnih pomoćnika ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Oleg Stepanov, zajedno sa još dvoje ljudi.

Stepanov se oglasio na Tviteru, gdje je rekao da je uhapšen samo nekoliko minuta nakon što se okončao protest koji je organizovala Libertarijanska stranka Rusije, prenosi AP.

Zamjenik predsjedavajućeg Liberatijanske stranke Kiril Smodurov rekao je za agenciju Interfaks da su predsjednik partije Sergej Bojko i vođa protesta Mihail Čičkov među uhapšenima.

Na skupu se, kako navodi AP, pojavilo 6.000 demonstranata, dok je Tas ranije javio da se okupilo oko 2.500 ljudi.

Navaljni je takođe bio prisutan, ali se nije obratio okupljenima.

Vlada Rusije predložila je zakon kojim bi bila povećana starosna granica za penziju, uz obrazloženje da bi novac prikupljen od tog povećanja bio usmjeren ka uvećanju penzija, podsjeća Tanjug.

Kako su saopštili u ruskoj vladi, usvajanje zakona o povećanju starosne granice dovelo bi do uvećanja penzija za 16 američkih dolara (oko 1.000 rubalja) od 2019. godine.

Prema predloženom zakonu, starosna granica bila bi pomjerena sa 60 na 65 godina za muškarce i sa 55 na 63 godine za žene, navodi Tas.

Razlog je, kako navodi agencija, nedostatak radne snage.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend