Evropa Rigorozne mjere

Ruskum naučnicima ograničeni kontakti sa stranim kolegama

Ruski naučnici dobili su nove vladine preporuke o uvođenju velikih ograničenja u njihovim kontaktima sa stranim kolegama. Za mnoge ruske naučnike ove prepreke izazivaju strah od povratka u sovjetsko doba.

Odredba koju je ministarstvo obrazovanja i istraživanja dostavilo ruskim institutima navodi da svaki sastanak sa stranim naučnicima, koji uključuje najmanje tri osobe, kao i sastanke van radnog vremena, treba da odobri uprava. Učesnici sastanka dužni su da o njima podnesu izveštaj.

Ministarstvo savjetuje i duže provjere stranaca koji žele da uđu u ruske institute i ograničenja njihovih elektronskih aparata, pa čak i satova, koje će moći da koriste samo u slučajevima predviđenim međunarodnim ugovorima.

Aleksandar Fradkov, profesor fizike koji vodi laboratoriju u Sankt Peterburgu upozorio je u u otvorenom pismu na “apsurdne i nerealne mjere”.

“Šta će se dogoditi ako organizujemo međunarodnu konferenciju uz učestvovanje mnogo stranaca? Hoćemo li svima oduzeti satove i telefone?”, upitao je Fradkov i istakao da takve mjere neće poboljšati bezbjednost njihove zemlje, već će samo povećati njenu izolaciju.

Ministarstvo obrazovanja i istraživanja nije komentarisalo odredbu, koju je institut u kojem radi Fradkov primio u julu.

Ruska naučna zajednica se godinama brine zbog sve jačeg uticaja tajnih službi na njihov rad. Nekoliko naučnika je osuđeno zbog “veleizdaje ili špijuniranja”.

Send this to a friend