Evropa

Rute zaprijetio da će zatvoriti granice ka Istočnoj Evropi

Mark Rute

Premijer Holandije Mark Rute zaprijetio je danas zatvaranjem granica prema Istočnoj Evropi, ako zemlje članice Evropske unije iz tog regiona ne prihvate veći broj izbjeglica.

U intervjuu za holandsku televiziju NOS, Rute je izjavio da zemlje potpisnice šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju imaju i obaveze, tako da ne mogu samo da uživaju prednosti, već da moraju preuzeti i odgovornosti koje sporazum sa sobom nosi.

“Neprihvatljivo je da nekoliko zemalja prihvata najveći broj izbjeglica. Ono što mi, kao zapadnoevropske zemlje, možemo da uradimo, jeste da ponovo uvedemo granične kontrole prema istočnoevropskim zemljama”, rekao je Rute.

Prema njegovim riječima, istočnoevropske zemlje potpisnice šengenskog sporazuma “ponosne” su na svoje članstvo u Šengen zoni, ali uz to članstvo ide i solidarnost sa zemljama potpisnicama.

Kao primjer, Rute je naveo Mađarsku, koja ni na koji način ne pomaže tražiocima azila, čak ni kada azilanti uopšte ne žele da se nastane u Mađarskoj, već u nekoj drugoj evropskoj zemlji.

U Mađarskoj je u međuvremenu na snazi zakon o zabrani ukazivanja pomoći tražiocima azila, koji zbog toga završavaju na granici na takozvanoj ničijoj zemlji, gdje čak ni humanitarne organizacije nemaju pristup.

Rute je o svom planu o uvođenju novih graničnih kontrola za zemlje istočne Evrope već razgovarao s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, a uskoro će i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
CPC+CT
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CPC+CT
Gost
CPC+CT

Tako je zabranit Crnogorcima izlaz iz Crne Gore i sve ostale procerat nazad s onima iz Srbije te im je sukun djed iz Crne gore ako se to ne uradi pod hitno broj stanovnika sa 600 000 nikad preskocit necemo

Send this to a friend