Evropa

Salvini Briselu traži zlato

Salvini

Zamjenik premijera Italije Mateo Salvini želi da oduzme italijanske zlatne rezerve iz Centralne banke u Briselu, prenose agencije.

Ranije ove sedmice, potpredsjednik italijanske vlade i ministar unutrašnjih poslova pozvao je na odbacivanje vođstva italijanske centralne banke jer nisu uspjeli da spriječe bankarsku krizu u zemlji.

Salvini, koji je takođe na čelu desničarske stranke Lega, pozvao je na preuzimanje kontrole nad italijanskim zlatnim rezervama daleko od centralne banke zemlje.

“Zlato je vlasništvo italijanskog naroda, a ne bilo koga drugog”, naglasio je Salvini.

Komentari su uslijedili nakon što je on insistirao da se uprava Italijanske banke “potpuno očisti” jer nisu uspjeli da spreče bankarsku krizu u zemlji. Salvini je dodao da bi “prevaranti” koji nisu bili podvrgnuti nadzoru “trebalo na duže da završe u zatvoru”.

Ta izjava uslijedila je nakon izvještaja u italijanskoj La Stampi, u kojem se tvrdi da je koaliciona vlada, koju je formirala Salvinijeva stranka Lega i pokret Pet zvjezdica (5SM), tražila da proda rezerve Banke Italije za finansiranje dodatne državne potrošnje i izbjegavanje planiranog povećanja PDV-a do 2020. godine.

Salvini je rekao da još nije detaljno proučio opciju, ali je dodao da “to može biti zanimljiva ideja”.

Klaudio Borgi, bliski ekonomski savjetnik Salvinija, pozvao je na usvajanje zakona za koji je rekao da bi italijanska država, a ne Banka Italije, trebalo da bude priznata kao krajnji vlasnik zlatnih rezervi zemlje.

“Niko ne želi to da proda, u stvari, upravo suprotno, mi želimo da druge držimo podalje od njega”, napisao je Borgi na Tviteru.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Biohazard
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Biohazard
Gost
Biohazard

Americki agent ! Sad ce EU vidjet iz prve ruke , kako je bilo Jugoslaviji sa raznim šešeljima i slobodanima , kao i tudjmanima …

Send this to a friend