Evropa

Salvini ne odustaje, sukobio se sa italijanskom ministarkom oko migranata

Italijanska ministarka odbrane Elizabeta Trenta i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini sukobili su se u vezi sa načinom rješenja problema ilegalne migracije nakon završetka operacije “Sofija”, javili su lokalni mediji.

Trenta je izjavila da je Salvinija upozorila da će se nevladine organizacije vratiti ukoliko se završi pomorska operacija “Sofija”, dok je Salvini istakao da je pomenuta operacija dovela desetine hiljada migranata u Italiju.

Uprkos činjenici da je operacija bila usmjerena na borbu protiv krijumčarenja migranata, mornari koji su u njoj učestvovali morali su da spase bilo koga ko bude pronađen na moru.

“Recite Vi meni da li borba protiv ilegalne imigracije znači spasavanje desetine hiljada migranata koji lutaju mediteranskim područjem i dovođenje svih njih u Italiju?”, pitao je Salvini.

Nekoliko brodova koji su prevozili desetine migranata ukrcali su se u italijansku luku Lampeduza u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što je Italija zatvorila luke za brodove humanitarnih organizacija koje spasavaju migrante. EU je pokrenula operaciju “Sofija” 2015. godine, sa ciljem prekidanja krijumčarenja ljudi blizu obale Libije.

Operacija je u martu formalno produžena za šest meseci, ali su prekinute patrole brodova u mediteranskom području.

Send this to a friend