Evropa

Šef poljske diplomatije: Putin nas vuče za nos, ali ni on nije vječan

Vaščikovski

Šef poljske diplomatije, Vitold Vaščikovski izjavio je da su Poljskoj nužno potrebni ostaci aviona njenog pokojnog predsjednika Leha Kačinjskog da bi istraga dokazala da je taj avion oboren 2010. godine u Rusiji, ali da predsjednik Rusije u vezi sa tim “vuče Poljake za nos” i dodao “da ni Putin nije vječan”.

Vitold Vaščikovski je naveo da Češka traži olupinu i crnu kutiju aviona u kome je stradao poljski predsjednik Leh Kačinjski.

“Moramo da uzmemo u obzir hipotezu termobarične bombe i atentata na Leha Kačinjskog. Da bismo to potvrdili može nam biti neophodna olupina aviona i crne kutije. Želimo da nam ih vrate, ali Putin nas vuče za nos. Međutim, ni on nije vječan”, rekao je Vaščikovski za Žečpospolitu.

Zvanična ruska i poljska istraga zaključile su da je za pogibiju 96 putnika i članova posade predsjedničkog “tupoljeva” 10. aprila 2010. godine kriv pilot, zbog pokušaja da sleti na slabo opremljen vojni aerodrom u Smolensku, po nemogućim uslovima i gustoj magli.

Foto: AP

Njime su predsjednik Kačinjski i visoka državna delegacija i komanda poljske armije putovali na važnu komemoraciju hiljadama poljskih vojnih zarobljenika strijeljanim u Katinskoj šumi u proljeće 1940. godine po naređenju vođe SSSR-a Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina.

Brat blizanac pokojnog poljskog predsjednika, lider vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski po dolasku te stranke na vlast 2015. godine, naredio je ministru odbrane Antoniju Maćereviču da obnovi istragu jer vjeruje da njegov brat nije poginuo u nesreći već da je Rusija, po naređenju Putina, izvršila atentat na Leha Kačinjskog.

Poljsko tužilaštvo vodi istragu i saslušalo je i tadašnjeg poljskog premijera, sada predsjednika Evropskog savjeta Donald Tuska, zasada kao svjedoka. Tužilaštvo nastoji da nađe dokaze o nelegalnoj saradnji poljskih i ruskih obavještajnih službi koje su zajedno, po tezi Kačinjskog, mogle da lažiraju istragu i sakriju dokaze, te da sve na prvi pogled izgleda kao avionska nesreća, a ne atentat koji su prethodne istrage isključile.

Rusija ne namjerava da vrati olupinu Poljskoj sve dok u Poljskoj traje obnovljena istraga, zato što ni rusko tužilaštvo ne može da završi svoju istragu dokle god postoji prijetnja da eventualno neko od državljana Rusije bude optužen, a olupina je dokaz.

“Tražio sam od NATO-a da pomogne da nam se vrate olupina i crne kutije, ali poslije sedam godina svi u Alijansi nemoćno šire ruke”, rekao je Vaščikovski.

Šef poljske diplomatije zatražio je i od SAD pritisak na Rusiju da vrati olupinu i crne kutije, i da preda sve informacije koje službe SAD imaju o toj nesreći. Međutim, ambasador SAD u Varšavi Pol Džons izjavio je da je Poljska od SAD dobila već ono malo informacija koje su američke službe imale i da neće vrštiti pritisak na Moskvu.

“Ne vidimo ništa više što bismo mogli da učinimo”, rekao je prošle sedmice poljskoj agenciji PAP ambasador Džons.

Send this to a friend