Evropa

Sezona zimskog turizma nova glavobolja za evropske vlade

Foto: Travel magazine

Skijanje je za mnoge Evropljane neodvojivi dio zimskog odmora, ali je u pandemiji kovid-19 perspektiva masovnog okupljanja turista u zimskim centrima izazvala rasprave u javnosti i različite odgovore evropskih vlada.

Najradikalniji stav demonstrirale su vlasti u Berlinu, koje su zatražile da tokom božićnih i novogodišnjih praznika u cijeloj Evropi bude zabranjen skijaški turizam kako bi se spriječilo širenje korona virusa, ali su se takvom zahtjevu oštro usprotivile brojne zemlje, uključujući i susjednu Austriju.

Za zabranu su se posebno zauzele vlasti Bavarske, njemačke pokrajine sa dugom tradicijom zimskog turizma, čiji je premijer Markus Zeder izjavio da sadašnja stopa infekcije korona virusom znači da “prosto ne može biti klasičnog skijaškog odmora”. Bavarska je jedna od njemačkih pokrajina najteže pogođenih pandemijom.

Zeder je upozorio Njemce da ne pokušavaju da prelaze granicu i odu na skijanje u susjednu Austriju, pošto će se po povratku, makar se radilo i o jednodnevnom izletu, suočiti sa desetodnevnim karantinom, piše briselski portal EURACTIV.

I italijanski premijer Đuzepe Konte sugerisao je da bi Italija, Francuska i Njemačka u koordinaciji trebalo da predlože “zajednički evropski protokol” kojim bi se ove zime suspendovao skijaški turizam.

Konte je u televizijskoj emisiji “Osam i po” (Otto e Mežo) rekao: “Nije moguće imati odmor na snijegu, ne možemo to sebi dozvoliti”.

Nisu, međutim, objavljeni nikakvi konkretni planovi njegove vlade, a svaka odluka Rima morala bi da dobije blagoslov uticajnih regionalnih vlasti, gdje se zimski turistički centri oštro protive bilo kakvoj zabrani.

U Francuskoj će zimski turistički centri moći da rade, ali će skijaški liftovi morati da budu zaustavljeni, a kafići i restorani zatvoreni.

“Naravno, svako ima pravo da otputuje u turistički centar i uživa u u čistom vazduhu i lijepim planinama, i prodavnice će biti otvorene, iako barovi i restorani neće”, rekao je francuski premijer Žan Kasteks, dodajući da će za publiku biti zatvoreni i svi skijaški liftovi i sva kolektivna infrastruktura.

Ljubiteljima zimskih sportova u Francukoj ipak preostaje mogućnost da uživaju u aktivnostima koje obično ne zahtijevaju ski-liftove, kao što su nordijsko trčanje, sankanje ili hodanje sa krpljama.

Ograničavanju zimskog turizma usprotivila se Austrija, čiji je kancelar Sebastijan Kurc rekao da je skijaški turizam dio “nacionalnog identiteta” i da će zato zimski praznici proteći kao i obično.

Jedino što neće biti dozvoljeno su uobičajene zabave poslije skijanja i moraće strogo da se poštuju pravila fizičkog distanciranja, rekli su austrijski zvaničnici.

Turisti će u svakom trenutku morati da poštuju razmak od najmanje jednog metra, nose maske u ski-liftovima i gondolama, a u barovima i restoranima će biti posluživani samo gosti koji sjede.

I Španija planira da otvori svoje skijaške centre, ali o uslovima još uvijek treba da se dogovore regionalne i federalne vlasti.

Pokrajina Katalonija namjerava da otvori svoje zimske centre u Pirinejima 21. decembra, kada treba da budu ukinuta i ograničenja u kretanju građana između pojedinih pokrajina. Neki operateri skijališta nadaju se, ipak, da bi zeleno svijetlo mogli da dobiju i ranije.

Ni Bugarska ne razmišlja o zabrani turizma tokom zimskih odmora, i sva tri vodeća zimska centra, Bansko, Pamporovo i Borovec, treba da počnu da rade u decembru.

“Nema razloga za otkazivanje skijaške sezone. Nije sport taj koji podstiče širenje kovid-19 u Evropi, već su to zabave posle skijanja”, izjavio je Ivan Obrelkov, portparol kompanije Ulen koja je operator skijaških liftova i gondola u Banskom.

U Bugarskoj je na snazi zabrana rada restorana do 21. decembra, ali rade hoteli i privatni pansioni.

Slovenačke vlasti još uvijek nisu donijele odluku da li da za zimske praznike otvore svoja skijališta u Julijskim Alpima.

Važeća zabrana javnog prevoza u Sloveniji odnosi se i na skijaške žičare i uspinjače, ali je većina skijališta već počela da priprema staze vještačkim snijegom, u nadi da će uskoro dobiti dozvolu za početak sezone.

U Švajcarskoj, koju je teško pogodio drugi talas pandemija kovid-19, vlasti, turistički sektor i skijališta su jedinstveno stali iza odluke da se dozvoli odvijanje zimske sezone.

“U Švajcarskoj možemo ići na skijanje, uz postojeće planove zaštite”, rekao je švajcarski ministar zdravlja Alen Berse. On je dodao da će vlada ipak anailizirati situaciju pre božićnih praznika.

Za đake u Švajcarskoj, koja nije članica EU, božićni raspust u zavisnosti od kantona počinje između 19. i 25. decembra i traje dvije nedjelje.

Evropska komisija je ranije je nagovijestila da će odluku o odvijanju zimske turističke sezone prepustiti vladama članica.

“Treba znati da je odluka o tome da li dozvoliti skijanje ili ne, naravno, u nacionalnoj nadležnosti. To nije evropska nadležnost”, izjavio je portparol Evropske komisije Štefan de Kersmeker.

“Očito da ne postoji univerzalni recept za postepeno, naučno utemeljeno i efikasno ukidanje mjera ograničenja”, rekao je portparol.

Send this to a friend