Evropa

Širenje koronavirusa u Italiji se usporava, naredni dani ključni

Foto: Twitter

Usporavanje širenja korona virusa u Italiji dobar je pokazatelj i stručnjaci očekuju da će vrhunac epidemije u toj zemlji biti ove sedmice, stoga su naredni dani ključni u borbi protiv koronavirusa.

<<<Direktor SZO za Evropu: Dobro je, vidim ohrabrujuće pomake<<<

Italija, prva država u Evropi koja je uvela drastične mjere karantina na cijeloj teritoriji u cilju sprečavanja širenja virusa korona, pojačala je kontrolu na ulicama, uz sve veća ograničenja i kazne za prekršioce.

“Ova sedmica i nekoliko dana nakon toga su odlučujući pošto je to vremenski period kada bi mjere koje je uvela italijanska vlada prije 15-20 dana trebalo da daju rezultate, te se očekuje da vidimo da kriva (novooboljelih) pada brže narednih pet do šest dana, a i broj smrtnih slučajeva nekoliko dana kasnije”, izjavio je pomoćnik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije SZO Ranijeri Guera za italijanski radio Kapital.

Prema njegovim riječima, usporavanje u rastu novih slučajeva zaraženih “izuzetno je pozitivan faktor”, u pojedinim regionima Italije smatra da je blizu pad krive, tako da bi “vrhunac mogao biti ove nedjelje”, prenosi izvještač Tanjuga iz Đenove.

U Italiji se broj novih slučajeva i smrtnost od posljedica virusa Kovid-19 svakodnevno saopštavaju u 18 časova, a prema jučerašnjim podacima, četvrtog dana u nizu zabilježen je pad broja novooboljelih od virusa korona.

U nedjelju ih je bilo 3.957, u ponedjeljak, 3.780, u utorak 3.612, a u srijedu 3.491 novi slučaj zaraženih.

Kina je uputila treći tim ljekara u Italiju, kao i medicinsku opremu, a kako su prenijeli lokalni mediji, još jedan ruski avion sa neophodnom opremom stigao je u Italiju za pomoć u pandemiji.

Oko 76 odsto stanovnika Italije podržava način na koji se vlada te zemlje bori s virusom korona, dok je procenat populacije koja odobrava mjere vlade svoje zemlje manji u Francuskoj (61 odsto) i Njemačkoj (58 odsto), pokazalo je istraživanje francuskog Figara koje je sproveo Kantar institut.

Prema mjerama koje je uvela Italija, a na koje su se ugledale druge zemlje širom Evrope u cilju sprječavanja širenja virusa, svi građani moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod ljekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mjesta prebivališta.

8

avatar
1000
5
3
0
 
8
GarojohnRekbuMAXRozaj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Garo
Gost
Garo

Sto velis to care, oni se nicega nijesu prodrzavali

MAX
Gost
MAX

Ja ne znam odakle ove cifre o broju novooboljelih, svaki dan posle 18h svi mogu vidjeti cifre, a konkretno juce bilo je preko 5200 novozarazenih, 683 smrtnih slucajeva.

john
Gost
john

Pa jeste, ali je dan prije bilo 5600 oboljelih i 750 mrtvih

Rozaj
Gost
Rozaj

Nedaj Boze da krenemo njihovim stopama

SFRJ
Gost
SFRJ

Od kada vam pomoc stize od Rusa I Kuneza vi se oporaviste
DA I MI brzo krenemo vasim stopama I zaustavimo svi virus
Srecno u buducnosti

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

nije mi jasno kako to uspori?
umre virus ili …?

freeman
Gost
freeman

Ma bacaju prasinu narodu u oci. Lijeka nema, vakcine nema, jedino ds protutnji kroz nas pa ko preteče, nsžalost…

Rekbu
Gost
Rekbu

Uspori tako što se ne proširi na nova tijela. Bez novih tijela nema virusu života. U vazduhu samo 30 minuta može da opstane, a na površinama po nekoliko dana. Zar je toliko teško skapirati to?

Send this to a friend