Evropa

Skandal u Austriji: Vicekancelar nudi povlastice nećaki ruskog milijardera

Austrijsku javnost večeras je uzburkao video snimak na kojem austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe navodnoj nećaki ruskog oligarha za finansijsku podršku nudi poslovne povlastice u Austriji.

Radi se o snimku napravljenom 24. jula 2017. na Ibici, na kojem se vide Štrahe i njegov potpredsjednik stranke Johan Gudenus kako sjede i razgovaraju sa navodnom nećakom ruskog milijardera koja tvrdi da želi da kupi udio visokotiražnog bečkog dnevnika “Kronen cajtung”.

Pod naslovom “Može li se kupiti austrijski vicekancelar?” snimak je objavio njemački magazin “Špigel”, čiji je tim, zajedno sa ekipom Zidojče cajtung istražio nedjeljama šte se dešavalo pomenute večeri na Ibici.

Štrahe i Gudenus su upali u “istraživačku zamku“, koja im je postavljena u obliku navodne nećake ruskog milijardera koja je tvrdila da želi da investira 250 miliona eura u Austriji, i to ne preko banke, i legalno, što je njen pratilac u više navrata rekao na snimku.

Druženje u vili trajalo je šest sati i čitav skup je snimljen kamerama.

Navodna Ruskinja je obećala da će podržati finansijski FPO, a sastanak je održan za vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Austriji.

Štrahe i Gudenus su obećali da će joj, ako Ruskinja pomogne stranci finansijski da pobijedi na izborima, omogućili brojne državne poslove koje aktuelno dobija koncern Štrabag.

Iako je žena u više navrata navela da se radi o “ilegalnom novcu”, Štrahe i Gudenus nisu prekinuli razgovor, što je bila klopka u koju su upali.

Štrahe je čak objasnio da finansijske donacije Ruskinja ne treba da da direktno partiji, već preko jednog udruženja, što su navodno isto činili i drugi podržavaoci sa puno novca.

S tim u vezi on je pomenuo i vlasnika kompanije “Glok” Gastona Gloka, firmu “Novomatik”, ali i tajkuna Renea Benkoa, što su pomenuti u međuvremenu demantovali.

Ovaj video zatekao je FPO na pogrešnoj nozi, a koalicioni partner Narodna partija (OVP) i njen šef kancelar Sebastijan Kurc najavili su za sjutra iznošenje svog stava.

Video snimak mogao bi izazvati težak potres u FPO, ali i raspad koalicije.

Ujedno ovaj snimak mogao bi imati i pravne posljedice po Štrahea i Gudenusa.

Politički ova afera mogla bi označiti kraj ere Štrahea na čelu FPO, koju bi, u slučaju njegove ostavke mogao preuzeti Norbert Hofer, koji je na prošlim predsjedničkim izborima ostvario zapažen rezultat.

Na drugoj strani Kurc bi mogao odlučiti, da spriječi da ova afera utiče na popularnost njegove partije, da ide na prijevremene izbore.

Pošto će afera imati veliki uticaj na imidž FPO, a trenutno je i Socijaldemokratska partija (SPO) u dubokoj krizi, mogao bi osvojiti i apsolutnu moć i riješiti se koalicionog partnera.

OVP i Kurc u svim istraživanjima javnog mnjenja jasno vode, a u slučaju prijevremenih izbora samo bi mogli dalje jačati kod birača.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Franko
Gost
Franko

Fingirana situacija mračnog EU lobija protiv čestitih ljudi.

delija
Gost
delija

nije losa ova desna..

Gospava
Gost
Gospava

A sto se tek kod nas čini !

Bianco celeste
Gost
Bianco celeste

Kako ih je namakla

djomaa
Gost
djomaa

“nećaka” ? A što je to za ime svetoga Vasilija?

Send this to a friend