Evropa Optužbe zbog otmice i trafikinga

Skandal u Belgiji: Djecu iz Konga poslali na odmor, ona završila na usvajanju

Sud u Belgiji pokrenuo je istragu protiv sirotišta “Tumaini” u Kinšasi zbog navodne otmice i trafikinga djece iz Demokratske Republike Kongo.

Djeca su iz Konga dovedena u Belgiju i usvojile su ih porodice kojima je rečeno da su to siročići, ali rezultati ispitivanja uzoraka DNK u pojedinim slučajevima su pokazali da imaju roditelje.

Belgijsko tužilaštvo imalo je snažne indikacije da su biološki roditelji usvojene djece iz Konga još živi nakon čega su novinari Kurt Vertalers i Benoa de Fren proverili istinitost navoda.

Istraga ih je dovela u selo Đemena udaljeno nekoliko stotina kilometara od Kinšase, gdje ljudi uglavnom žive od poljoprivrede i ribarenja.

Abdula Libenge je član jedne od četiri porodice koje su iz te oblasti u maju 2015. godine poslali djecu u Kinšasu u ljetnji kamp. Djeca se nikad nisu vratila i pošto nemaju pravnog predstavnika ili pomoć lokalnih vlasti porodicama jedino preostaje da čekaju.

Dvije godine nakon nestanka Libengeove kćerke do njega su došli belgijski novinari kojima je pokazao sliku svog djeteta.

Novinari su se potom vratili u Brisel gdje su iznijeli dokaze poslije čega je tužilac stigao u Đemenu radi uzimanja uzoraka DNK.

Sirotište je zatvoreno i belgijski advokat porijeklom iz Konga Džulijem Mbemba je u kućnom pritvoru i suočava se sa krivičnom prijavom zbog svoje uloge u slučaju jer je bila direktor ustanove “Tumaini”. Ona negira optužbe.

Pojedine porodice iz Belgije koje su usvojile djecu iz Konga su i tokom procesa usvajanja izražavale strah i da su im sada samo potvrđena strahovanja.

Belgijski sud tek treba da donese odluku o sudbini odvedene djece.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Marko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Ja mislim da će ova đeca plakat od tuge kad ih budu vraćali roditeljima.

Send this to a friend