Evropa

Skandal u Vatikanu: Gej žigolo optužio sveštenike da su mu plaćali za seks

Frančesko Manđakapra je muška prostitutka i poslao je Napuljskoj nadbiskupiji dosije od 1.200 strana, u kom je navodno iz moralnih razloga otkrio imena 40 aktivnih sveštenika i studenata teologije koji su mu plaćali usluge.

Napuljski kardinal Krezencio Sepe poslao je dosije u Vatikan i objasnio u saopštenju objavljenom na sajtu nadbiskupije da nijedan od prozvanih sveštenika ne služi u Napulju, ali da šalje papi slučaj “zbog ozbiljnosti slučajeva u kojima oni što su zgriješili moraju da ispaštaju i da se pokaju zbog štete koju su počinili”.

Manđakapra je u taj dosije stavio niz navodnih dokaza, između ostalog i skrinšotove četova sa aplikacije WhatsApp, a italijanskim medijima rekao je da je prokazao navedene sveštenike jer ne može više da podnese toliko licemerje.

Ipak se ogradio da nijednog od tih 34 sveštenika i šestorice studenata ne optužuje za seks s maloljetnicima.

L'Archbishop Crescenzio Sepe non è mai stato così famoso all'estero. Never. Never ever proprio.

Gepostet von Francesco Mangiacapra am Freitag, 2. März 2018

 

“Riječ je o grijesima, ne o zločinima”, citiraju mediji Manđakapru, koji je iznenada postao toliko popularan da gostuje po televizijama i ne silazi sa stranica novina.

Ovaj skandal je samo posljednji u nizu seks-afera koje potresaju Rimokatoličku crkvu i Vatikan.

Prošlog mjeseca sud u Rimu osudio je sudiju Rimske kurije, monsinjora Pjetra Amenta, zbog toga što mu je u kompjuteru pronađena dječja pornografija.

Send this to a friend