Evropa

Sljedeće pomračenje Sunca biće vidljivo i u Evropi

Foto: AP

Stotine miliona ljudi u Meksiku, SAD i Kanadi su gledale u nebo tokom pomračenja Sunca u ponedjeljak koje je negdje bilo potpuno, nekoliko minuta skoro potpunog mraka usred dana, a većina je vidjela samo djelimično pomračenje – manji ili veći sumrak.

Mnogi pomračenje nisu pošteno ni vidjeli jer su satima bili zaglavljeni u kilometarskim kolonama automobila, dok su putovali do mjesta gdje su željeli da ga gledaju „na miru“.

Dok je sjenka Mjeseca nešto više od četiri minuta prekrivala Sunce, srećnici su umjesto plavog dnevnog neba vidjeli crno, noćno, pojavile su se i jače zvijezde. Psi su zavijali, žabe kreketale, neki posmatrači su i plakali od uzbuđenja, a za neke je dan pomračenja bio i – dan vjenčanja.

Bila je to najveća publika pomračenja na američkom kontinentu ikada do sada, sa nekoliko stotina miliona ljudi. Sljedeće pomračenje od obale do obale tog kontinenta biće tek za 21 godinu, te su mnogi htjeli da vide upravo ovo.

Ipak pomračenja Sunca nisu rijetka i naredno će 2. oktobra biti vidljivo na jugu Sjeverne Amerike, u većem dijelu Južne Amerike, na Tihom i Atlantskom okeanu, na Antarktiku.

Iduće, 2025. godine pomračenje Sunca, doduše djelimično, „na programu“ je 29. marta u Evropi, na sjeveru Azije, u Sjevernoj i Zapadnoj Africi, u većem dijelu Sjeverne Amerike, na sjeveru Južne Amerike, na Atlantskom okeanu i na Arktiku.

Potom će 21. septembra djelimično pomračenje Sunca biti vidljivo na jugu Australije, na Tihom i Atlantskom okeanu i ponovo na Antarktiku.

Pomračenja Sunca, u raznim djelovima svijeta, biće naravno vidljivo i svih narednih godina, a datumi i mjesta za narednu deceniju su objavljeni na sajtu timeanddate.com.

Send this to a friend